Magnezyum vücutta çok farklı görevlerde kullanılan bir mineraldir. İyon iletiminde rol oynayarak kas fonksiyonunu etkiler. Vücutta yeterince magnezyum yoksa el titremelerinin de dahil olduğu çeşitli belirtiler yaşayabilirsiniz.

Vücudunuzda yaklaşık olarak 25 gram magnezyum bulunur. Magnezyum vücutta 300’den fazla kimyasal reaksiyonda görev alır. Bunların çoğu yiyeceklerden enerji elde edilmesiyle ilgili reaksiyonlardır. Magnezyum ayrıca kemiklerde ve hücre zarlarında yapısal bir bileşendir. Vücuttaki magnezyumun yaklaşık %60’ı iskelette bulunur. Magnezyum ayrıca hücre sinyalinde anahtar bir rol oynar ve bu sayede çeşitli salgı bezleri ve süreçler kontrol edilir.

Magnezyumun ana görevlerinden biri iyon iletimidir. Elektrik yüklü parçacıklar olan iyonların hücre zarlarından aktif iletimi için magnezyum gereklidir. Bu iyonlardan biri olan potasyum sinir sinyallerini, kas kasılmalarını ve kalp işlevini düzenleyen sistem olan zar potansiyeliyle doğrudan alakalıdır. Potasyum iyonlarını hücre zarlarından geçiren magnezyum olmazsa bütün sistem bozulur. Bu da sarsılma, kas spazmları, titremeler gibi nörolojik ve kasla ilgili belirtilere yol açabilir.

Hipomagnezyum olarak da bilinen magnezyum eksikliği çeşitli sebeplerle olabilir. Her zaman beslenme eksikliğinden dolayı görülmez. Alkolik olmak, ilaçlar, aşırı idrar, terleme veya ishal sebebiyle sıvı kaybı da magnezyum eksikliğine yol açar. Çölyak hastalığı ve irritabl bağırsak sendromu gibi emilim problemleri de sebep olabilir. Magnezyum eksikliğinin diğer belirtileri arasında yorgunluk, kas güçsüzlüğü, uyuşma, iştah kaybı, kişilik değişimi bulunur.

Bunu önlemek için diyetle yeterince magnezyum almak gerekir. 19 – 30 yaşları arasında erkek yetişkinler günde 420 mg, kadınlar 310 mg magnezyum almalıdır. Magnezyum en çok yeşil sebzelerde bulunur çünkü klorofil pigmentinin bir parçasıdır. Tam tahıllı gıdalar ve yemişlerde de bolca bulunurken süt ve etlerde ortalama düzeyde yer alır. 

Op. Dr. Sinan GÖKER

Merhaba hocam benim 2 kardsimde göz kaymasi bide titreme var lazerle tedavi mumkun mu biri 15 yıldır gözlük takiye biride 8 yıldır.... devamı