Dişleri gıcırdatma ya da çeneyi kasma durumuna bruksizm adı verilir. Bu alışkanlık uyanık ya da uyurken genellikle bilinçsiz bir şekilde yapılır. Uyanıkken kendimizi durdursak bile geceleri buna engel olamayız. Dişleri gıcırdatmak zaman içinde baş, kulak ve yüz ağrılarından diş problemlerine, çeneyi kafatasına bağlayan temporomandibular eklemle (TMJ) ilgili rahatsızlıklara kadar birçok soruna yol açabilir. Peki dişleri gıcırdatmayı durdurmanın yolları nelerdir?

Maalesef bruksizmin kesin bir tedavisi yoktur. Ancak zararlarından kaçınmak için yapılabilecek bir şey ağızlık (gece plağı) takmaktır. Ağızlık çeneyi kasmayı engellemez ancak bunun dişlere uzun dönemde vereceği zararı önler. Bu sayede kas ağrıları, diş hasarı ve TMJ ile ilgili hastalıklardan kaçınabilirsiniz. Plastik yapıdaki ağızlıkları kaynayan suya atmak, maşayla tutarak sudan almak, biraz soğuduktan sona ısırarak ağzınıza takmak önerilir. Ancak daha iyisi diş doktorunuzun sizin ağzınıza uygun olarak yapacağı ağızlıklardır. Standart ağızlıklar bunun kadar iyi oturmaz. Ağızlık takmayı gece düzeninizin bir parçası haline getirmelisiniz. Çünkü hangi gece dişlerinizi daha çok sıkacağınız belli olmaz.

Dişleri gıcırdatmayı durdurmanın yollarından bir diğeri daha güncel bir yöntem olan botoks uygulamasıdır. Yüzdeki kırışıkları azaltmak için popüler bir tercih olan botoks bruksizme karşı da kullanılabilir. Bu yöntemde botoks bölgedeki kaslara uygulanmakta, bunları birkaç ay süreliğine felç ederek bölgedeki aşırı kasılmayı önlemektedir. Faydalı ve etkili bir yöntem olarak bilinse de yaklaşık 6 ay sonra tekrarlanması gerekir.

Uyanıkken dişlerini gıcırdatanların bu alışkanlıkla ilgili farkındalığını artırması ve fark ettiği anda çenenin ve ağzın pozisyonunu değiştirmesi gerekir. Genel olarak yemek yemiyor ya da konuşmuyorsanız ağzınızın kapalı, dişlerinizin birbirinden ayrı, dilin ise ön dişlerin arkasında durması gerekmektedir. 

Dişleri gıcırdatmayı durdurmanın yollarından biri de stresi azaltmaktır. Stres dişleri gıcırdatmaya yol açabilir, dolayısıyla terapi gibi yöntemlerle stresi azaltmak altta yatan nedeni yok edebilir. Ayrıca alkol tüketimi, sigara kullanımı ve kafein de problemle ilişkili olabilmektedir. Yatmadan önce kafein ve alkolü azaltarak, sigarayı bırakarak sizdeki etkilerini ölçebilirsiniz.

Eğer diş gıcırdatma baş ve yüz bölgesinde ağrıya yol açıyorsa anti enflamatuar ilaçlar, kas gevşeticiler ve botoks enjeksiyonları faydalı olabilir. Bunları doktorunuza danıştıktan sonra kullanabilirsiniz.

Dr. Dt. Ali Osman Emiroğlu

diş etim çekildi v dişlerim çok küçüldü v beni dişi olmayan yaşlı gibi görünüyorum n yapmalıyım. ... devamı