Bir öğrenme bozukluğu olan disleksi beynin sembolleri, kelimeleri ve okunuşlarını işleme sürecini etkiler. Dolayısıyla okuma ve yazma becerileri düşebilir. Zekayla bir ilgisi olmayan disleksi anne babadan çocuğa aktarılabilir ve doğru rehberlikle kişiye olan etkisi en aza indirilebilir. Erken teşhis koyulduğunda ve tedavi alındığında hastanın okuma yazma öğrenmesi gayet mümkündür. Peki erken teşhisin önem taşıdığı disleksinin belirtileri nelerdir?

Disleksi belirtileri her yaşta ortaya çıkabilir ancak genellikle çocukluk ve gençlik yıllarında görülmeye başlar ve teşhis de sıklıkla bu dönemlerde koyulur. Hayatı boyunca disleksik olmuş bir kişiye yetişkinliğinde de teşhis koyulabilir. Disleksi, çocukların belirli gelişim evrelerine ulaşmalarını engelleyebilir. Örneğin çocuklar emeklemeyi, konuşmayı, yürümeyi, bisiklet sürmeyi akranlarından daha geç öğrenebilirler. 

Disleksinin belirtileri nelerdir dendiğinde konuşmayı geç öğrenmek bir işaret olabilir. Çocuklar ayrıca kelimeleri yanlış telaffuz edebilirler, kafiyelerde zorlanabilirler, farklı kelime okunuşlarını birbirinden ayırt edemeyebilirler. 

Okumayı öğrenmede zorluk önemli bir işarettir. Bu belirti anaokulu yaşında görülmeye başlayabilir. Çocuk harf ve sesleri eşleştirmekte zorlanır, kelimelerin içindeki sesleri seçemeyebilir. Daha kompleks beceriler öğrenildikçe belirtiler de artabilir. Örneğin dil bilgisi, okuduğunu anlama, akıcı okuma, cümlenin öğeleri, metin yazma gibi. Öğretmenler ve veliler çocuğun okumaktan ve okumayı gerektirecek durumlardan kaçındığını fark edebilirler.

Disleksinin belirtileri nelerdir dendiğinde yazmayı öğrenmede zorluk yaşanabilir. Disleksik çocuklar fark etmeden harfleri ve sayıları karıştırabilirler. Ayrıca çocuklar normal öğrenme düzenini takip etmeyebilirler. Örneğin bir kelimenin harflerini bir gün öğrenip ertesi gün tamamen unutabilirler. 

Eğer kelimelerde iki heceden fazlası varsa sesleri işlemek zorlayıcı olabilir. Örneğin çok heceli bir kelimede ilk ve son heceleri söyleyebilirken aradaki heceleri söyleyemeyebilir. Alfabenin harflerini ve bunların telaffuzunu daha geç öğrenebilirler. Haftanın günlerini, yılın aylarını, renkleri ve çarpım tablosunu hatırlamakta güçlük çekebilirler.

Disleksik kişilerin koordinasyonları akranlarından daha kötü olabilir. Örneğin bir topu yakalamak, sağ ve solu ayırt etmek daha zor olabilir. Çoğu disleksi hastası konsantre olmakta zorluk yaşar. Çünkü okuma ve yazmada zorlanırken zihinsel olarak bitkin hissedebilirler. Düşüncelerini ifade ederken yaptıkları sıralama başkalarına mantıksız ya da alakasız gelebilir. Ayrıca disleksi hastalarında mevsim alerjisi, astım ve egzama gibi bağışıklık sistemi hastalıklarının görülme riski artmaktadır. 

 

Prof. Dr. Kaan AYDOS

Hocam koly gelsin sperm kanali tikanikliginda kullanabilcegim ilac veya ilaclar nelerdir ilacla cozumu var midir... devamı