Diş hekimliğinde kullanılan protezlerin neler olduğu bellidir. Bunlar ya sabit protezler, kron köprü protezleri veya implant üstü protezlerdir. Ya da bunların yapılamadığı, kişinin ağzında hiç diş bulunmadığı koşullarda takılan hareketli protezlerdir. Veya kişinin bazı dişlerinin olduğu, bazı dişlerinin olmadığı koşullarda bunların üzerine yapılan yarı hareketli protezlerdir.

Herkesin sabit protez yaptırma olanağı olmadığı için, yarı hareketli protezler hala dünya çapında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlar eğer iyi yapılmışlarsa ve kondüsyonları iyi ise, bir stabilizasyon sağlayarak uzun süre kullanılabilmektedirler.

Damak protezlerini kullanmak zordur

Hareketli protezler, kişilerin kullanmakta zorlandıkları protezlerdir. Diş hekimleri hastalarına mümkün olduğu kadar damak protezleri yaptırmaktan kaçınmaktadırlar. Çünkü damak protezleri için bütün dişlerin kaybedilmesinin ne kadar yanlış olduğu, artık herkes tarafından görülmektedir.

Damak protezi gerçekten kişiyi yoran ve üzen bir yaşam standardı getirmektedir. Bu nedenle damak protezi yerine sabit protezler tercih edilmektedir. Sabit protezler de ya kron köprü protezleri şekline ya da sabit köprü şeklinde yapılabilmektedir. Böylece ağızda sabit dolgular mümkün olabilmektedir.

Sonuçta doğal dişleri koruyabilmek en önemli konudur. Ama eğer kişi bunları kaybetmişse, en uygun ve en mantıklı protez, implant ve implant üstü protezdir.

Dr. Dt. Ali Osman Emiroğlu

diş etim çekildi v dişlerim çok küçüldü v beni dişi olmayan yaşlı gibi görünüyorum n yapmalıyım. ... devamı