Kuru Cilt

Döküntü gibi herhangi bir değişim görülmeyen derideki kaşıntı cilt kuruluğu, başka deyişle kserozisten kaynaklanır. Cilt kuruluğu genellikle yaşanan çevrenin koşullarından kaynaklanır. Bu çevre koşulları soğuk ya da sıcak havanın yanı sıra havadaki düşük nem oranı, uzun süre klima ve merkezi ısıtma kullanımı, çok sık banyo yapma ya da suyla temastır.

Diğer Olası Sebepler

İç hastalıklar, deri rahatsızlıkları, ilaç reaksiyonu ve alerjiler de deride kaşıntıya neden olur. Bu sebeplere ilişkin ayrıntılı bilgi aşağıda verilmiştir:

Deri Döküntüsü ve Deri Rahatsızlıkları

Sedef hastalığı, egzama (dermatit), uyuz hastalığı, su çiçeği, bit, kurdeşen ve dermatograf dahil pek çok deri rahatsızlığı kaşıntıya neden olur. Bu rahatsızlıklardan kaynaklanan kaşıntı belirli bölgelerde kızarıklık, kabarcık ve şişliklere yol açarak deriyi tahrip eder.

İç Hastalıklar

Anormal düzeyde buğday emilimi (çölyak hastalığı), karaciğer hastalığı, böbrek yetmezliği, tiroit sorunları, demir eksikliği anemisi, lenfoma ve lösemi dahil kanserler olası sebeplerin bir kısmını oluşturan iç hastalıklardır. Bu rahatsızlıklarda kaşıntı genellikle vücudun bir bölümünden ziyade tüm vücudu etkiler. Kaşınan bölge sürekli tırnaklayarak kaşıma sebebiyle tahrip olmadığı sürece deri normal görünebilir.

Sinir Bozuklukları

Sinir bozuklukları sinir sistemine zarar verir (örneğin diyabet, multipl skleroz, sinir sıkışmaları, herpes zoster ve zona hastalığı) ve kaşıntıya neden olur.

Alerjik ve Tahriş Reaksiyonları

Kimyasallar, yün, sabunlar ve diğer maddeler deriyi tahriş edip yoğun kaşıntıya yol açar. Alerjik reaksiyon olarak bilinen soruna neden olan zehirli sarmaşık ya da kozmetiklerdir. Gıda alerjileri de deride kaşıntıya yol açabilir. 

İlaçlar

Mantar önleyici ilaçlar, antibiyotikler ve uyuşturucu ilaçlar kaşıntı ve yaygın deri döküntülerine yol açabilir.

Hamilelik

Birçok kadında hamilelik dönemi boyunca deride, özellikle de kalça, kol, karın ve göğüs bölgelerinde kaşıntı görülür. Ayrıca dermatit gibi kaşıntıdan kaynaklanan diğer deri rahatsızlıkları hamilelik dönemi boyunca daha da kötüye gidebilir. 

Kaşınma ve tırnaklayarak sürekli kaşıma, kaşıntı hissini artırabilir ve bu durum nörodermatite (liken simpleks kronikus) yol açar. Nörodermatit derinin tırnaklanarak sıklıkla kaşınan kısmının kayış gibi olup kalınlaşmasıdır. Lekeler kızarabilir, rengi koyulaşabilir ve yaraya dönüşebilir. Sürekli kaşınma deride bakteriyel enfeksiyonun yanı sıra kalıcı izlere ve deri renginde değişikliğe de yol açar.

Doç. Dr. Semih ÖZKAN

Hocam benim penis başı ve sünnet derisi iç kısmında pembe renkli lekeler çıkmaya başladı .. bazen dağılıyor etrafına sünnet deri kısmı kaşıntı yapıyor... devamı