Kişinin metabolizma hızı, kişinin yaptığı aktiviteye, yaşına ve yaptığı aktiviteye göre değişir. Metabolizmayı hızlandırmak için, egzersiz yapmak en etkili ve hızlı yöntemlerden biridir. Egzersiz dışında düzenli beslenmek, az az ve sık sık yemek, bol su içmek, iyi uyumak, stresten uzak durmak, bazen ağırlık egzersizleri ve pilates yapmak metabolizma hızını arttıran faaliyetlerdir.

Yapılan çalışmalar, gün içinde yapılan küçük hareketlerin bile uzun vadede oldukça yararlı olduğunu ve metabolizmayı hızlandırdığını göstermiştir. Buna göre ayakları sallamanın ve parmakları vurmanın bile metabolizma üzerinde çok ciddi etkisi olduğun görülmüştür. Dolayısıyla bu konuda önemli olan, sürekli hareketli olmak ve vücudu çalıştırmaktır.

Egzersizi güne yayın

Egzersiz yapma olanağı olanların egzersizi gün içine dağıtmaları faydalı olacaktır. Örneğin yapılan tempolu bir yürüyüş, sabah 20 dakika, öğlen 20 dakika, akşam 20 dakika şeklinde bölünebilir. Böylece 1 saatlik yürüyüş üçe bölündüğünde, metabolizma yürüyüşün bir seferlik etkisinden daha fazla çalışmış olur. Her egzersizden sonra metabolizma biraz daha çalışacağı için, metabolizma hızı da yükselmiş olur.

Yapılan egzersizlerin çeşidini arttırmak da metabolizma hızı açısından çok önemlidir. Sürekli olarak aynı şeyler yapıldığı zaman, metabolizma hızı da aynı şekilde devam eder. Bu beslenme açısından da geçerlidir. Metabolizmanın daha fazla hızlandırması için, yapılan egzersizleri bir gün yürüyüş yapılıyorsa diğer gün koşmak, bir gün ağırlık kaldırırken başka bir gün yoga yapılması şeklinde çeşitlendirmek, vücudu her şekilde çalıştıracaktır. Yani önemli olan hem beslenmede hem egzersizde çeşitlilik ve süreklilik sağlamaktır.

Dyt. Gizem Şeber

MERHABA DOKTOR HANIM BEN İSTANBUL BEYOĞLUNDA YAŞIYORUM,30 YAŞINDAYIM BOYUM 170 KİLOM 70,ASLINDA KİLOLU DEĞİLİM VE GÖRÜNTÜM GAYET DÜZGÜN,KASLI VE SPORT... devamı