Epilepsi beyni ve sinirleri etkileyen nörolojik bir rahatsızlıktır. Kişinin nöbetler geçirmesine sebep olur. Çocukluk dönemi epilepsisinin nöbetlerin görülmeye başlama yaşı, görülen nöbetlerin türü gibi kendine has özellikleri mevcuttur. Bazı çocuklarda yaşın ilerlemesiyle bu sendrom kendiliğinden yok olur. Bazılarında ise rahatsızlık daha ciddidir ve tedavisi daha zor olabilir.

Çocuklarda epilepsi tedavisi çocuk doktorları tarafından uygulanır. Çocuklarda nöroloji üzerine uzmanlaşmış bir doktor da tedaviden sorumlu olabilir. Genellikle 16 yaşından itibaren çocuklar yetişkinlerin tedavisini üstlenen nörologların sorumluluğuna geçer.

Tedavi yöntemlerinin ilki antiepileptik ilaçlardır. Birçok epilepsi hastası nöbetleri kontrol etmek için bu ilaçları kullanır. Doktorunuzla bu ilaçların çocuğunuz için doğru tercih olup olmadığını değerlendirebilirsiniz. Antiepileptik ilaçlar nöbetlerin ortaya çıkmasını hedeflese de başlayan nöbetleri durduramazlar ve epilepsinin kendisini tedavi etmezler.

Birçok çocuk kendisine uygun epilepsi ilacını kullanmaya başladığında nöbet geçirmemeye başlar. Ancak bu ilaçların çeşitli yan etkileri olabilir. Vücut ilaca alıştıkça ya da doz ayarlandıkça yan etkiler ortadan kalkabilir. Eğer ilacın etkileriyle ilgili endişeniz varsa doktorunuzla konuşmadan asla dozda veya kullanımda bir değişiklik yapmayın. Bu şekilde nöbetler tekrar başlayabilir veya kötüleşebilir. Epilepsi ilaçları birçok çocukta işe yarasa da hepsinde yaramaz. Eğer sonuç alınamazsa doktor farklı yöntemler önerecektir.

Çocuklarda epilepsi tedavisinde bir diğeri seçenek ketojenik beslenmedir. Antiepileptik ilaçları denemesine rağmen nöbet geçirmeye devam eden çocuklarda ketojenik bir diyet nöbetlerin görülme sayısını ve şiddetini azaltabilir. Ketojenik beslenme yüksek yağ içeriğine, düşük karbonhidrat içeriğine ve kontrollü protein içeriğine sahiptir. 1920’lerden bu yana epilepsi tedavisinde kullanılmaktadır. Genellikle diyete ilaçlarla birlikte başlanır, tıp uzmanları ve diyetisyenlerin gözetiminde sürdürülür. 

Çocuklarda epilepsi tedavisinin bir diğer yöntemi ameliyattır. Çocukta hangi epilepsi türünün bulunduğuna ve nöbetlerin beynin hangi bölgesinde başladığına bağlı olarak ameliyat bir tedavi seçeneği olabilir. Epilepsi ameliyatında beynin bir bölgesi alınarak geçirilen nöbetlerin sayısı azaltılabilir veya tamamen nöbetler durdurulabilir. Temporal lop ameliyatına giren 10 hastanın 7’sinde ameliyat sonrasında nöbetler tamamen durmaktadır. Buna ilaveten 5 hastadan 1’inde nöbetler azalmaktadır. Ameliyatı geçirenlerin yaklaşık yarısında 10 yıl sonrasında hala nöbet görülmemektedir. Ancak bu hastaların çoğu ameliyattan sonra bir süre daha antiepilepsi ilaçlarını almaya devam ederler.

İLGİLİ MAKALE

Çocuklarda Epilepsi

Doç. Dr. Nalan KAYRAK

merhaba hocam, ben 11 yıldır epilepsi hastasıyım . artık nöbetimin nerde geleceği korkusuyla yaşamaktan bıktım. epilepside ameliyat sonuç olabilir mi ... devamı