Beyin felci, yani tıptaki adıyla serebral palsi, beynin gelişme süreci içinde, herhangi bir dönemde ortaya çıkan bir bozukluktur. Bu bozukluk olumsuz bir dış uyaran nedeniyle meydana gelir ve vücudun hareket sistemini ilgilendirir. Beyin felci, çocukluk döneminde en sık rastlanan nörolojik sorunlarından biridir. Bu nedenle son derece önemlidir.

Ülkemizde 600 binden fazla serebral palsi tanısı almış çocuk vardır. Serebral palsi, yani beyin felci tanısı almış bir çocuk, aynı zamanda ileriki yıllarda aynı tanım içindeki bir erişkin demektir. Bu açıdan da önemli bir durumdur. Hareket sistemini ilgilendirmesinden daha önemlisi, nörolojik bir sorun olmasıdır. Çünkü bunun altta yatan başka nedenleri vardır. Ancak bu bozukluk, beynin özellikle hareket sistemini ilgilendiren bölgelerinde zedelenme ve tahribat şeklinde ortaya çıkmaktadır.

VİDEO: DR. BELGİN ERDOĞAN "BEBEKLERİN DOKTOR KONTROLLERİ"

Bu tahribatın şiddetiyle doğru orantılı olarak, vücudun kas hareket sisteminde ciddi bozukluklar meydana gelmektedir. Bu bozukluklar, başta kol ve bacaklar olmak üzere, vücudun hareket sistemiyle ilgili, amaca yönelik olarak istendiği gibi hareket edememe sorununa neden olur. Esas tablo, kasların gevşeyememesi, kasılma eğilimi içinde olmasıdır. Dolayısıyla beyin felci, hareket sistemini ilgilendiren bir sorun olarak ortaya çıkar.

Dr. Emel GÖKMEN

Merhaba hocam 78 yaşında babam bir kaç gün aralıkla 2 defa felç atlattı sağ taraf ilk felç şah damarı tıkanıklıgından olmuş anjıyo ve stend takıldı st... devamı