Nedir

Bel ağrısı hayatın bir gerçeğidir. Neredeyse herkes, er ya da geç, hayatlarının belli bir döneminde bel ağrısı sorunu yaşar. Akut veya kronik olsun, sırt ağrısının ana sebeplerinden birisi bel zorlanmasıdır.

Öyleyse bel zorlanması nedir? Sırtınızdaki bir dizi kas ve bağ, omurganızın kemiklerini yerlerinde tutar. Çok fazla gererek bu kasları zorlayabilirsiniz. Bu da bağ dokularında küçük yırtıklara sebep olabilir. Bundan sonra kaslar zayıflar ve omurga kemiklerini yerlerinde düzgün şekilde tutamayacak hale gelebilirler. Omurga daha az sabit hale gelir, bu da bel ağrısına neden olur.

Sinirler omurgadan tüm vücuda yayıldığı için bel zorlanması, sırtınız dışındaki bölgelerde de ağrıya neden olabilir.

Bel zorlanması şu nedenlerden kaynaklanabilir:

  • Aşırı derecede fiziksel güç harcama
  • Düşme
  • Tekrar tekrar eğilme ya da çömelme
  • Ağır şeyler kaldırma

Bel ağrısına ayrıca duygusal stres, kötü bir duruş, aşırı kilolu olmak, vücuttaki bir şekil bozukluğu ve uzun süre aynı pozisyonda oturmak da sebep olabilir. Ancak tüm sırt ağrılarından bel zorlanması sorumlu tutulamaz. Çünkü disk kayması, çatlaklar, sinir sıkışması, kireçlenme ve enfeksiyon gibi daha birçok durum sırt ağrısına yol açabilir.  

Bel zorlanması nasıl bir histir?

Bel zorlanması şu belirtileri gösterir:

  • Sırtta sertleşme ve ağrı
  • Popoda ve bacaklarda ağrı, sıklıkla uylukların arka tarafında duyulan ağrı
  • Eğilince, gerinince, öksürünce ve hapşırınca artan ağrı

Bel ağrısı belirtileri, daha ciddi sağlık sorunlarının belirtileriyle benzerlik gösterdiği için bir doktor tarafından muayene edilmesi hastalığın seyri adına önemlidir. Bacaklarda herhangi bir hissizlik, zayıflık, bağırsak veya mesanede ortaya çıkan sorunlar, sinir zedelenmesinin belirtileri olabilir ki bu da acilen tıbbi bakım gerektirir.

Bel zorlanmasını teşhis etmek için doktorunuz sizi tam bir muayeneden geçirecektir. Belki röntgen, MR (Manyetik Rezonans Görüntülemesi) ve CT yani bilgisayarlı tomografi çektirmeniz de gerekebilir. Ancak bu fazladan testlere, sadece ağrı kendiliğinden veya geleneksel tedavilerle iyileşmediği zaman ihtiyaç duyulur.

Tedavi

Bel Zorlanmasının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bel zorlanması, ağrılı ve bunaltıcı bir incinmeden kaynaklanabilir. Ancak iyi haber şu ki vakaların çoğunluğu, belli bir süre içerisinde kendiliğinden iyileşir. İyileştirmeyi hızlandırmak için şunları yapmalısınız:

  • Belinizi incittiğinizde, mümkün olan en kısa sürede, acıyı ve şişmeyi önlemek için belinize buz koyun. İşlemi, iki üç gün boyunca, 3-4 saatte bir tekrarlayın ve her seferinde buzu 20-30 dakika bekletin. Ayrıca fiziksel aktivitelerin arkasından da belinize buz koyabilirsiniz.
  • Belinize sıcak kompres uygulayın. Ama bunu, 2-3 günlük buz uygulamasının ardından ve sırtınızdaki şişlik indikten sonra yapın. Bunun için elektrikli yastık veya sıcak su torbası kullanabilirsiniz. Ya da doğrudan sıcak küvete girebilirsiniz.
  • Eğer doktorunuz tarafından önerildiyse ağrı kesici alabilirsiniz. Steroid içermeyen iltihap önleyi ilaçlar, daha az bel ağrısı çekmenize ve şişliklerin inmesine yardımcı olabilir. Bunlar, doktor farklı bir şekilde tavsiye etmediyse arada sırada kullanılmalıdır. Bazen reçeteli ağrı kesiciler ve rahatlatıcılar da – gevşeticiler- gerekli olabilir.
  • Destek kullanın. Belinizi desteklemek için kemer ya da korse takmayı deneyebilirsiniz.
  • Eğer doktorunuz tavsiye ederse, sırtınızı güçlendirmek için fizik tedavi uygulayın.
  • Karın ve belinizdeki kaslarınızı güçlendirmek için gerekeni yapın.

Kim ne derse desin, yatak istirahatı genellikle işe yaramaz. İnsanlar eskiden bel zorlanması için en iyi tedavinin, daha iyi hissedene kadar sırt üstü yatmak olduğunu düşünürlerdi. Ancak bilimsel çalışmalar yatak istirahatının pek de işe yaramadığını gösterdi. Aslında bir iki gün rahatlayıp, sonrasında hafif fiziksel aktivitelere başlamalısınız.

Bel zorlanmam ne kadar zamanda iyileşir?

İyileşme süresi, bel zorlanmanızın ne kadar ciddi olduğuna bağlıdır. Hafif vakalar iki üç gün içerisinde düzelirken ciddi zorlanmalarda iyileşme, çok uzun sürebilir. Ayrıca unutmayın, herkesin iyileşme süresi farklıdır. 

Bel ağrınız kaybolduğunda, muhtemelen doktorunuz sizin düzenli egzersiz rutinlerinize dönmenizi isteyecektir. Egzersizler sırt kaslarınızı daha güçlü ve daha esnek hale getirir. Egzersiz yapmak, iyileşmenize yardım eder ve ilerde bel zorlanması yaşama ihtimalinizi azaltır. Doktorunuz muhtemelen sizden yüzmek ve sabit bisiklet gibi hafif etkili sporlara başlamanızı ister.

Ne tür egzersiz yaparsanız yapın, kendinizi zorlamayın. Belinizdeki zorlanma öncesi yaptığınız egzersiz programına dönebilmeniz için aşağıdaki koşulların gerçekleşmesini bekleyin:

  • Belinizi incitmeden önceki kadar kolay ve sertleşme hissetmeksizin hareket edebilmek
  • Eğildiğinizde, döndüğünüzde, yürüdüğünüzde ve atladığınızda ağrı hissetmiyor olmak

Bel zorlanmanız tam iyileşmeden kendinizi zorlarsanız, kronik bel ağrısı ve sürekli incinmeyle yüz yüze kalabilirsiniz.

Önleme

Bel Zorlanmasını Nasıl Engelleyebilirim?

İşte size, bel ağrısını önlemeye yardım edecek bazı ipuçları: 

  • Fiziksel bir aktivite sırasında herhangi bir bel ağrısı hissederseniz, durun.
  • Egzersizlerinizi arttırdığınız günlerde bel ağrısı hissediyorsanız, birkaç gün fazladan egzersiz yapmayın.
  • Sürekli egzersiz yapın ve sırt kaslarınızı düzenli olarak esnetin.
  • Karnınızın üzerinde uyumaktan kaçının. Sırtüstü ya da yan yatın ve bacaklarınızın altına ya da aşağı kısmına yastık sıkıştırın.
  • Ağır bir şey alırken belinizi değil, dizlerinizi bükün.
  • Eğer çok kilolu iseniz kilo verin.
  • Duruşunuzu düzeltin. Sandalyede dik oturun ve sırtınızı sandalyenin sırtına yaslayın.

Op. Dr. Candan HUNDEMİR

Belkaymasi ve fitik sorunum var sag kalçama ve bacagima baski yapiyor fakat yürümede bir,zorlanmam yok iki ay önce çekilmis mr im var doktor ameliyat ... devamı