Hamilelikte Bakım

Hamileyseniz, dengeli, besleyici bir diyet yaptığınızdan ve yeterli miktarda vitamin ve mineral aldığınızdan emin olun. Hamile kadınların tam bir diş muayenesi yaptırmaları ve diş çürüklerini veya dişeti hastalıklarını tedavi ettirmeleri gerekir.   

Diş Çıkarma

Zamanlaması çocuklar arasında değişkenlik göstermesine rağmen çocuğunuzun ilk dişleri (süt dişleri), genelde yaklaşık 6 aylık olduklarında dişetlerinden baş göstermeye başlar. 20 süt dişinin hepsi de 6 ay ile 3 yaş arasında çıkar. Çocuğunuz 6 ile 11 yaş arasında süt dişlerini döker.
 
Çocuğunuzun ilk kalıcı dişleri (azıdişleri), genelde yaklaşık 6 yaşındayken süt dişlerinin arkasında çıkar. Son azıdişleri genelde 12 ile 21 yaşları arasında çıkar. 

Çocukların Diş Bakımına Başlamak

Çocuğunuz 6 aylık olana kadar doktorunuz, çocuğunuzun gelecekteki olası diş sorunlarını değerlendirmeye almalıdır. Bunun için annenin diş muayenesini yapmak ve diş sağlığı geçmişini incelemek gerekir, çünkü annenin dişlerinin durumu çoğunlukla çocuğun dişlerinin nasıl olacağını önceden belirleyebilir. Eğer doktor çocuğunuzun diş sorunları olacağını düşünüyorsa, çocuğunuzun süt dişleri çıktıktan sonra 6 aylıkken veya 1 yaşındayken bir diş hekimine gösterin. İlk muayeneden sonra her altı ayda bir veya diş hekiminizin önerdiği şekilde düzenli muayenelere gidin.
 
Uzmanlar, çocuğun diş bakımına 12 aylıkken başlanmasını öneriyorlar. Yaralanma, hastalık veya büyüme sorunları nedeniyle diş sorunu olan bebekler, derhal bir çocuk (pediyatrik) diş hekimine gösterilmelidir. Bu diş sorunları diş yüzeyleri ile sınırlı değilse, bebeğiniz aynı zamanda bir çocuk doktoru (pediyatrist) tarafından da görülmelidir. 

Çocuğunuzun Dişleri İle İlgilenmek

Çocuğunuza iyi bir ağız sağlığı alışkanlığını kalıcı dişleri çıkmadan kazandırmak en iyi yöntemdir.
  • Aileler ve bakıcılar, genelde bebekler ile aynı kaşıkları, çatalları ve kapları kullanırlar. Paylaştığınız eşyaların üzerinde bırakabileceğiniz tükürük diş çürümesine sebep olan bakterileri barındırır. Bazen öperek de bakterileri geçirebilirsiniz. Ailenizin iyi bir ağız ve diş sağlığı alışkanlığı kazanmasını sağlamak çocuğunuzda diş çürümesini önlemeye yardımcı olabilir. Dişlerinizi ve dişetlerinizi sağlıklı tutmak, diş çürümesine yol açan bakterilerin çocuğunuza geçme riskini azaltır.   
  • Bebeğinizi veya küçük çocuğunuzu ağzında şekerli süt, meyve suyu veya başka bir sıvıyla dolu biberonla uyutmayın. Bu sıvılardaki şeker ve asitler, diş çürümesine sebep olabilir. Biberonu çocuğunuzun ağzına dayamayın. Besinini bitirir bitirmez veya uykuya daldığında biberonu ağzından alın. Aslında uyuması için bebeğinizi emzirmek en güvenli yöntemdir. Bebeğiniz yaklaşık 9 aylık olduğunda içecekleri bardaktan içmeye teşvik edin.  
  • Yerel şebeke suyunuz yeteri kadar flüorür içermiyorsa, çocuğunuzun florür ihtiyacını nasıl karşılayacağını diş hekiminize sorun. Sudaki flüorür derecesini öğrenmek için yerel su şebekesini veya sağlık müdürlüğünü arayın. Kendi su kuyunuz varsa suyunuzu test ettirin. Aynı zamanda yemek pişirmek veya içmek için şişe suyu kullanıyorsanız çocuklarınıza başka bir kaynaktan flüorür sağlamanız gerekebilir.
  • Çocuğunuza sağlıklı dişetlerini koruması, güçlü dişler geliştirmesi ve dişlerinin çürümesini önlemesi için tam tahılları, sebze ve meyve yedirin. Unlu mamüller, makarna ve beyaz ekmek gibi şeker oranı yüksek ve işlenmiş karbonhidratlı yiyeceklerden uzak tutmaya çalışın.
  • Çocuğunuza alkol içeren gargaralar vermeyin. Yaklaşık 6 yaşına geldiklerinde bir dolu diş çürüğü olan çocuklar, flüorür içeren bir gargara kullanmaya başlayabilirler. Ama gargarayı yutmaması için çocuğunuzu uyarın. 
  • Çocuğunuzu sigara içilen ortamlardan uzak tutun (pasif sigara içiciliği). Tütün dumanı, diş çürüklerinin, dişeti hastalığının ve diğer sağlık sorunlarının oluşmasına katkıda bulunabilir. Çocuğunuz büyüdükçe ona sigara içmenin ve sigara içilen ortamda bulunmanın sakıncalarını öğretin. 
  • Çocuklar sert oynarlar, bazen o kadar sert oynarlar ki dişlerini bile kırabilirler. Dişlerin yaralanmasını nasıl önleyeceğinizi ve acil bir diş vakasında ne yapmak gerektiğini öğrenin.
  • Eğer çocuğunuz parmağını emiyorsa, bu alışkanlığı bırakması için ona yardımcı olun. Eğer bırakamazsa diş hekiminizle görüşün.

Dişleri Fırçalama Ve Diş İpi İle Temizleme

  • Çocuğunuzun dişlerini, dişleri çıkar çıkmaz yumuşak bir bez veya gazlı bir bez ile temizlemeye başlayın. Daha çok diş çıkardıkça ilk birkaç ay boyunca yumuşak bir diş fırçası ile sadece su kullanarak dişlerini temizleyin,
  • Bebeğiniz 1 yaşına gelince flüorürlü diş macunundan bezelye kadar bir miktar kullanın. Çocuğunuzun dişlerini, kendisi fırçalayabilir duruma gelene kadar (genelde yaklaşık 3 yaşına kadar bunu yapabilmiş olur)  siz fırçalayın. Çocuğunuza diş macununu yutmamasını öğretin.
  • Çocuğunuz, yaklaşık 3 yaşında kendi dişlerini nasıl fırçalaması gerektiğini öğrenebilir. 4 yaşına geldiğinde, düzgün temizleyip temizlemediği sizin gözetiminizde ve kontrolünüzde olmakla birlikte, dişlerini sabah ve gece kendisi fırçalıyor olmalıdırlar. 
  • Çocuğunuza küçük, yumuşak bir diş fırçası verin ve florürlü diş macunundan bezelye kadar sürün. Sizi ve daha büyük kardeşlerini diş fırçalarken izlemesi için teşvik edin. İyi bir öğretme yöntemi olarak çocuğunuz bu beceride ustalaşana kadar dişlerini sabahları kendisinin fırçalaması ve geceleri de sizin fırçalamanız iyi olabilir.
  • Çocuğunuzun dişlerini, dişleri birbirine dokunur dokunmaz diş ipi ile temizlemeye başlayın. Plastik diş iplerini kullanışlı bulabilirsiniz. Çocuğunuzun dişlerini diş ipi ile temizleme tekniğini ne zaman ve nasıl öğretmek gerektiğine dair diş hekiminizle görüşün.
  • Fırçalamadan sonra herhangi bir diş plağının dişlerin üzerinde kalıp kalmadığını görmek için arada sırada diş plaklarını gösteren tabletler kullanın. Plakları gösteren tabletler çiğnenebilirdir ve dişler fırçalandıktan sonra diş üzerinde kalan plaklara renk verecektir. Bu tabletleri birçok eczaneden alabilirsiniz.

Dr. Dt. Ali Osman Emiroğlu

hocam dişlerde sarılık ve azı dişlerde dişin kenarında sarı kaplama olmuş birde küçük siyah noktalar oluyor bunun tedavisi nasıl our geçermi devlet h... devamı