Pek çok hastalık, bebeklerin ağlamasına neden olabilir. Örneğin burun tıkanıklığı bebeklerde ciddi bir huzursuzluğa yol açar. Kulak enfeksiyonu ise, yetişkinlere ya da daha büyük çocuklara oranla bebeklerde daha ağır seyreder ve çok şiddetli ağlamalara neden olur. Mide bağırsak sorunları da bebeklerin ağlamasında bir başka faktördür. Kolik ağlamaları, bebeklerde 3 hafta ile 3 ay arasında görülen en önemli ağlama nedenlerindendir. 

Kolikle ilgili iki teori vardır. Biri nöro gelişimsel teori, diğeri ise sindirimsel teoridir. Bu teorilerden ilkine göre, kolik ağlamaların nedeni bebeklerin annelerinden ayrılmaya henüz hazır olmadıkları ve dış dünyanın onlara huzursuzluk vereceğidir. Sindirim teorisine göre ise, kolik ağlamaların nedeni, bebeklerin aldıkları besinleri sindirememeleri ve gaz sorunudur. Bebeklerin ağlama nedenlerine bakıldığında, bu iki teorinin bileşimini görmek mümkündür. Bazı bebekler pozisyonları değiştirilerek ya da sallamayla daha kolay rahatlayabilmektedir. Bazı bebekler ise, çok ciddi gaz sorunu yaşadıkları için ağlamaktadırlar ve bunun da sindirimle ilgili olduğu düşünülmektedir. 

Bu konuda bebekleri gözlemek çok önemlidir. Solunum yolu rahatsızlıkları, gribal durumlar, kulak enfeksiyonu, üst solunum yolu enfeksiyonları, sindirim sorunları bebeklerde ağlamalara neden olur. Bağırsak düğümlenmesi de ihtimallerden biridir. Ancak bu rahatsızlığın çok tipik bir ağlama biçimi vardır. Bebek zaman zaman canhıraş bir biçimde ağlar ve sonra susar. Eğer bebekler normalden fazla ağlıyorlarsa, bu tip tıbbi sorunlardan kaynaklanıyor olabilir.

Op. Dr. Deniz ALGÜN

İyi günler beni kızım bir yaşında şuan, normal doğum yaptım ve sonucunda sol kolunda sinir sıkışması olmuş dediler, 20 gün içerisinde geçer dediler fa... devamı