Nedir

Bartholin bezleri dudağın en iç kısmında vajina ağzının her iki yanında yer alan kayganlaştırıcı bezlerdir.

Bartolin bezinin ağzının tıkanması, şişmesine ve Bartolin kistinin oluşmasına neden olabilir. Belirtileri, vajinada, özellikle ilişki sırasında olan gerginlik ve rahatsızlık hissidir.

Bartolin bezi enfekte olabilir ve ağrılı bir apse oluşturabilir. Buna Bartolin apsesi denir.

Eğer rahatsızlık veya enfeksiyon yüzünden tedavi görülürse, bez cerrahi olarak çıkarılabilir. İşlem bir doktorun muayenehanesinde lokal anestezi altında yapılabilir.

Sebebi

Bartolin bezlerinin salgıladığı sıvıyı vajinaya taşıyan kanallar tıkanırsa sıvı boşalamaz ve Bartolin bezinin içinde birikmeye devam eder. Bu da Bartolin kistinin oluşumuna yol açar. Biriken bu şeffaf sıvının oluşturduğu kist, cinsel ilişki ve bezin tahrişiyle giderek büyümeye başlar. Kist eğer mikrop kaparsa Bartholin absesi oluşur ve içindeki sıvı cerahate dönüşür. Çok ağrılı olan bu abse şekli hızlı bir şekilde büyümesini sürdürür. Abse veya kist genellikle tek taraflı olmakla birlikte nadiren de olsa aynı anda her iki tarafta da ortaya çıkabilir.

Bartolin kistine neyin sebep olduğu bilinmemektedir. Abse durumunda yapılan kültürlerde gonore, klamidya ve E.coli bakterisi gibi mikroorganizmalara rastlanmaktadır. Bartholin abselerinin büyük bir bölümünde birçok farklı bakteri bir arada bulunmaktadır.

Belirtileri

Bartolin Absesi Belirtileri

Bartolin kisti eğer çok küçükse ve enfekte değilse herhangi bir belirti göstermeyebilir. Abse ise şiddetli ağrı, ateş, halsizlik ve cinsel ilişki sırasında acıya yol açar. Vajina, duyarlılık bakımından önemli organlardan olduğu için, buradaki iltihaplanmalar daha fazla ağrıya neden olur. Vajinanın giriş kısmında yer alan bu kist, kist olarak da kalsa, abse formuna da dönse, cinsel birleşmede zorluğa ve ağrıya sebep olabilir.

Tedavisi

Bartolin Absesi Ameliyatı

Herhangi bir yakınmaya yol açmayan küçük kistlerin tedavi edilmesi gerekmeyebilir. Fakat büyük ve şikayete sebep olan kist veya absenin varlığı halinde boyutuna bakılmadan cerrahi tedavi gerekir. Ya tamamen çıkarılır veya tıkanmış olan kanalların dışarı doğru açılması sağlanır. Absenin en belirgin olduğu yere yapılacak bir bisturi darbesiyle absenin açılması sağlanır. Abse açıldıktan sonra bartholin kanalı genişletilerek nüks oluşma riski azaltılır. İlk 6 ay içinde tekrarlama olasılığı % 20-35′dir. Sağlıklı cinsel yaşam için önemli bir sıvı salgıladığından dolayı, özellikle genç kadınlarda mümkün olduğunca bartolin bezleri korunmaya çalışılır.