Bakteriyel bir akciğer enfeksiyonu bulaşıcı mıdır? Bakteriler gibi mikroorganizmaların yol açtığı akciğer enfeksiyonları bakteriyel enfeksiyonlar olarak bilinir. Tüberküloz, bakteriyel zatürre, kronik bronşit (bronşlar ve akciğerler arasındaki hava geçitlerine yerleşir), öksürük ve astım gibi bakteri kaynaklı birkaç akciğer hastalığı vardır.

Nedir

Bakteriyel bir akciğer enfeksiyonu bulaşıcı mıdır? Bakteriler gibi mikroorganizmaların yol açtığı akciğer enfeksiyonları bakteriyel enfeksiyonlar olarak bilinir. Tüberküloz, bakteriyel zatürre, kronik bronşit (bronşlar ve akciğerler arasındaki hava geçitlerine yerleşir), öksürük ve astım gibi bakteri kaynaklı birkaç akciğer hastalığı vardır. Yaygın olarak sorulan "Bakteriyel bir enfeksiyon bulaşıcı mıdır?" sorusunun cevabı şudur: Bu, etkisinde olduğunuz bakteriyel enfeksiyonun tipine bağlıdır. Bakteriyel akciğer enfeksiyonu eğer zamanında tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. üstelik eğer ilerlemesine izin verilirse başka rahatsızlıklara da yol açabilir. Kronik akciğer enfeksiyonu kesinlikle en tehlikeli hastalıklardan biridir, çünkü bu hastalık akciğerlerinizin oksijen alma kapasitesini yavaş yavaş tüketir. Bakteriyel enfeksiyonların birkaç olası sebebi vardır. Bazen besinlerin ya da içeceklerin kirlenmesi bu hastalıklara sebep olabilir. Nemli bölgeler ve yağmurlu mevsimler de bakterilerin çoğalmasına yardımcı olabilir. Vücut, bakterilerin bulaşmasına, bireyin bağışıklık sisteminin bakterilerle savaşma yeteneğine göre cevap verir. Bağışıklık sistemi zayıf olan biri bağışıklık sistemi güçlü olan birine göre çok daha çabuk hasta olur. Kirletici maddeler, zehirli gazlar, toz ve diğer zararlı maddeleri solumak akciğerin kapasitesini azaltır, bağışıklık sistemimizi zayıflatır ve böylece bakteriyel akciğer enfeksiyonundan kaynaklanan hastalıklara karşı hassaslaştırır.

Türleri

Aşağıda insan ırkının başına uzun zamandır bela olan birkaç bakteriyel akciğer enfeksiyonu hastalığı sıralanmıştır. Bu hastalıkları önlemek için onları tanımamız ve elimizden gelenin en iyisini yapmamız gerekir.

Tüberküloz

Tüberküloz

Etkeni mikobakterium tüberkülozis isimli bir bakteri olan Tüberküloz tehlikeli bir kronik akciğer enfeksiyonudur. Akciğerlerin verimini azaltır. Tüberkülozlu bir hasta uzun süren öksürük, soluk renkli ya da kanlı balgam çıkarma gibi belirtiler gösterir. Göğüste düzensiz ya da nefes alırken oluşan ağrı da tüberkülozun diğer bazı belirtileridir. Bu bakteriyel hastalığın ortaya çıkması uzun sürebilir ve genellikle grip ya da soğuk algınlığı ile karıştırılır. Tüberküloz bulaşıcı bir hastalıktır, bu nedenle bu hastalığa yakalanan biri, mutfak eşyalarını ve kıyafetler gibi kişisel eşyalarını ayrı tutmalıdır. Bir tüberküloz hastasıyla yakın temasta bulunmak da hastalığın diğer insanlara yayılmasına sebep olabilir.

Bakteriyel Zatürre

Bakteriyel Zatürre

Pnömoni (zatürre) akciğer iltihaplanması için kullanılan tıbbi bir terimdir. Birkaç farklı sebebi olabilir, bunlardan biri akciğerlerdeki bakteriyel enfeksiyondur. Bakteriyel zatürre Streptococcus pneumoniae isimli bir bakteriden kaynaklanır. Nezle başlangıcı benzeri belirtilerin ardından bakteriyel zatürreye yüksek ateş eşlik eder. çocuklarda ciddi rahatsızlığa ve letarjiye (yaşama işlevlerinin çok zayıfladığı, çok derin ve sürekli patolojik uyku durumu) sebep olur. Bakteriyel akciğer enfeksiyonu uygun bir tıbbi bakım gerektirir. Bu esastır çünkü tedavi edilmezse, hastalık tedavi edilmesi zor olan ileri seviyelere ulaşır. Bu nedenle erken tıbbi müdahale çok önemlidir. Akciğer enfeksiyonu geçiren hastalara verilen ilaçlar antibiyotiklerdir. Yine de herhangi bir antibiyotik kullanmadan önce uzman bir doktora danışmak gerekir. çünkü bazı insanlar bazı antibiyotiklere alerjik tepki gösterir ve belirli bir durum için hangi tip antibiyotiğin kullanılacağını bir doktor herkesten daha iyi bilir. Şiddetli öksürük, garip renkli ve kötü kokulu balgam çıkarma gibi belirtiler normal nezleyle ya da ateşlenmeyle karıştırılmamalıdır. Bunların yanında kişisel temizliğe özen göstermek bakteriyel akciğer enfeksiyonunun yayılmasını engellemek için esastır. Bu hastalığa yakalanan biri aynı zamanda vücudunun ihtiyacına göre bir beslenme biçimi takip etmelidir. Tedavi sırasında kötü beslenme tedaviyi etkisiz bırakabilir. Akciğerlerdeki bakteriyel enfeksiyon kirli havanın solunmasından kaynaklanabilir, buna önlem olarak seyahat ederken burun filtreleri tavsiye edilebilir. Bakteriyel akciğer enfeksiyonunu tedavi etmek, hastalığın tüm yönlerinin dikkate alındığı bütünsel bir yaklaşım gerektirir.

Op. Dr. Aytun AKTAN

Doğum yapali 8 hafta oldu,40 günden sonra adet oldum hala devam ediyor.Buarada enfeksiyon oldu,antibiyotik kullandim geçmedi sebebi nedir acaba?Enfeks... devamı