Spor astımı

Spor Astımı

Spor astımı egzersiz ve fiziksel aktiviteyle tetiklenir. Astımlı kişilerin çoğu, egzersiz yaparken belirli ölçüde astım belirtileri gösterir. Bununla beraber, olimpiyat atletleri de dahil olmak üzere astım hastalığı olmayan birçok kişide de, egzersiz yaparken astım belirtileri görülebilir.

Spor astımında, egzersiz başladıktan 5-20 dakika sonra solunum yolları daralır ve nefes almak zorlaşır. Hırıltılı nefes ve öksürükle birlikte astım belirtileri ortaya çıkabilir. Doktorunuz, rahatsızlık veren bu belirtileri engellemek için, egzersizden önce astım spreyine ihtiyacınız olup olmayacağını söyleyebilir.

Öksürüklü astım

Öksürüklü Astım

Şiddetli öksürükle ortaya çıkan astıma, öksürüklü astım denir ve temel belirtisi şiddetli öksürüktür. Öksürüğün diğer sebepleri geniz akıntısı, kronik nezle, sinüzit veya reflü (GERD) olabilir. Astımla birlikte sinüziti olan hastalarda öksürük çok şiddetlidir. Astım öksürüğün temel sebebidir ve bu astım türü epey yaygındır. Öksürüklü astım çoğunlukla tam teşhis edilemez ve bundan dolayı tedavisi gecikebilir. Öksürüklü astımı, genellikle egzersiz ve solunum yolları enfeksiyonu tetikler. Geçmeyen öksürüklerde, doktorunuza başvurun. Doktorunuz akciğerlerinizin nasıl çalıştığını görmek için akciğer fonksiyon testi veya başka astım testleri isteyebilir. Astım teşhisi konmadan evvel konusunda uzman bir akciğer doktoruna başka testler ve kontrol için danışabilirsiniz.

Mesleki Astım

Mesleki Astım

Mesleki astım, işyerlerindeki şartların tetiklediği astım türüdür. Mesleki astımı olan kişide burun akması ve tıkanıklığı veya tahrişle birlikte, yaygın olarak yaşanan hırıltılı soluma yerine öksürük görülür.

Mesleki astıma yol açan mesleklerin arasında hayvancılık, çiftçilik, berberlik, hemşirelik, ressamlık, marangozluk ve mobilyacılık sayılabilir.

Gece astımı

Gece Astımı

Gece astımı, en bilinen astım türüdür. Eğer astımınız varsa, geceleri uykudayken astım belirtilerinin ortaya çıkma ihtimali çok yüksektir, çünkü astım günlük döngülerden çok etkilenir. Hırıltılı nefes, öksürük ve nefes alma sorunu gibi şikayetler, en bilinen belirtileridir ve geceleri görülmesi çok tehlikelidir.

Eğer astımınız varsa ve geceleri belirtileriniz kötüye gidiyorsa, doktora görünmeniz ve astımınızın nedenini bulmanız gerekir. Doğru astım ilacını ve bunların ne zaman kullanılacağını bilmeniz, gece astımını kontrol etmenin ve iyi bir uykunun temel şartıdır

Astımı taklit eden diğer hastalıklar

Astımı taklit eden diğer hastalıklar

Bazı hastalıklar, astım belirtilerine benzeyen belirtiler gösterebilir; mesela kardiyak astımı bir çeşit kalp yetmezliğidir ve bazı belirtileri astım belirtilerine benzer. Ses tellerindeki fonksiyon kaybı, astım benzeri başka bir hastalıktır. Hırıltılı nefes alıp vermeye neden olan ses tellerindeki anormallik, yanlış astım teşhisine yol açabilir. Bu durum, hırıltılı nefesten şikayetçi ama solunum yollarını açan ilaçlara yanıt vermeyen genç kadınlarda sıklıkla görülür.

Alerjiler ve Astım

Alerjiler ve Astım

Alerji ve astım beraber ilerler. En bilinen kronik alerjik hastalık olan saman nezlesi, burnun iç tabakasının tahriş olmasıdır. Saman nezlesinde, alerjenlere karşı vücudunuzun bağışıklık sistemi histamin üretir. Bu diğer kimyasallarla birleştiğinde, histamine karşı alerji belirtilerine yol açar. En bilinen alerjenler vücuda hava yoluyla girer.

Alerjik nezleyle birlikte, sürekli burun akıntısı ve hapşırık, solunum yollarında şişlik, aşırı sümük salgısı, gözde akıntı, boğazınızda kaşıntı meydana gelir. Öksürük, geniz arkası akıntıdan kaynaklanır. Astım belirtileri, çoğu zaman alerjik nezleyle başlar. Doktorunuz ilaç vererek alerjiyi kontrol altına alır; aynı zamanda öksürük ve astımın diğer belirtilerini azaltır.

Prof. Dr. Barbaros ILIKKAN

hocam bende astım var ventolin kullanıyorum önerebileceğiniz başka ilaçlar varsa sevinirim yaşım 13... devamı