Birçok ciddi hastalığın artık neredeyse hiç görülmemesini sağlayan aşıların bazı çevreler tarafından riskli olduğu da iddia edilir. Peki bilimsel araştırmaların bu konudaki sonuçları nedir? Aşı hakkındaki gerçekleri inceleyerek bu konuda daha bilinçli bir karar verebilirsiniz. 

Aşılarla ilgili endişe duyulan unsurlardan biri cıva içeriğidir. Timerosal yaklaşık %50 oranında cıva içeren bir koruyucu maddedir ve birçok grip aşısında yer alır. Ancak artık timerosal 6 yaşından küçük yaştaki çocuklara yapılan aşılarda bulunmamaktadır. Ayrıca hem yetişkin hem de çocuk aşılarında timerosal içermeyen versiyonlar da üretilmektedir. 

1998’de yapılan bir araştırma kızamık, kızamıkçık, kabakulak aşısı ve otizm arasında bir bağlantı bulduğunu iddia ederek büyük endişe yaratmıştır. Bu araştırma zamanında aşılanma oranlarını düşürse de geçen yıllar içinde araştırmanın kusurlu olduğu gözlemlenmiş, yayınlanan dergi tarafından da geri çekilmiştir. 2004’te yayınlanan yeni bir raporda aşının otizmle ilişkili olmadığı belirtilmiş, çocuğunuzu aşılatmamanın esas risk taşıyan şey olduğu açıklanmıştır.

Aşı hakkındaki gerçeklerden biri de yan etkilerinin olabileceğidir. En sık olarak aşının yapıldığı yerde ağrı ve yüksek ateş görülür. Nadir görülen yan etkilerden biri nöbet geçirmektir. Aşının türüne göre ve çocuktan çocuğa değişen yan etkiler söz konusu olabilir.

Aşılar tüm hastalıklara karşı %100 koruma sağlamaz. Ancak yine de koruma oranları oldukça yüksektir. Örneğin grip aşısını olan kişiler yine de gribe yakalanabilirler. Suçiçeği aşısında da durum aynıdır. Ancak aşı enfeksiyonlara karşı %80 koruma sağlarken, ciddi hastalıklara karşı %100 etkilidir. En yüksek koruma için toplumdaki herkes aşısını olmalıdır. Ancak bu şekilde tüm halk güvende olur. 

Çok fazla aşının bağışıklık sistemini zayıflattığına dair bir yanılgı vardır. Bunun tam tersi doğrudur. Her doz aşı vücudun bir bağışıklık tepkisi geliştirmesini sağlar. Böylece gerçek enfeksiyon gelirse vücut savaşmaya hazır olur. 

Aşı hakkındaki gerçeklerden biri de sadece çocuklar için olmadığıdır. Çocukların, ergenlerin, gençlerin, yetişkinlerin ve yaşlıların sağlığı için farklı farklı aşılar mevcuttur. Bunun güzel bir örneği grip aşısıdır. Yetişkinler de bir yerleri kesildiğinde tetanos ya da şüpheli bir hayvan tarafından ısırıldıklarında kuduz aşısı olmalıdırlar. Hepatitin bazı türlerine karşı aşılar ise yetişkinleri bu ciddi enfeksiyonlardan korur.

Op. Dr. Sinan GÖKER

Sinan Bey Merhaba, gerçekten çok can sıkıcı bir durumda olmasam asla buradan sizlere yazmazdım ancak telefonla da size ulaşamadığım için size danışmak... devamı