Aloe Vera

İnsanlar, ciltlerini iyileştirmek ve yumuşatmak için binlerce yıldır aloe vera yapraklarından elde edilen jeli kullanıyor. Bitki, aynı zamanda ‘sarısabır’ ya da ‘öd ağacı’ olarak da bilinir. Aloe, halk arasında geleneksel olarak kabızlık tedavisinde de kullanılır.

?

Kullanımı

Aloe Vera Kullanımı

Aloe veranın kullanımına ilişkin araştırmalar, kimi cilt hastalıklarının tedavileri için aloe veranın antik çağlarda kullanılmasına kadar gider. Çalışmalar, aloe jelinin, sedef hastalığı, derideki yağ bezlerinin çalışma bozukluğu nedeniyle meydana gelen sebore hastalığı, kepek, hafif yanıklar ve cilt soyulmalarının tedavisinde etkili olduğunu göstermiştir. Ayrıca aloe jelinin, erkeklerde genital uçuk nedeniyle oluşan yaralara da iyi geldiği görülmüştür.  Bunun yanı sıra ‘lateks’ olarak da adlandırılan aloe suyunun ağızdan alınmasının güçlü müshil etkisi yaptığına dair sağlam kanıtlar vardır. Ancak aloenin güvenilirliği tam olarak kesinleşmemiştir. Çünkü kanseri önlemekten diyabete ve radyasyon terapilerinin yan etkilerinin ortadan kaldırılmasına kadar geniş bir yelpazede oral ve yüzeysel olarak kullanılan aloenin, tedavilerdeki etkinliği konusunda yapılan çalışmalardan alınan sonuçlar belirsizdi.

?

Doz ve Kullanım Önerileri

Aloe Vera Dozu ve Kullanım Önerileri

Aloe veralı krem ve jellerin dozları, değişkenlik gösterir. Hafif yanıklar için olan bazı kremler sadece yüzde 0.5 aloe vera içerir. Sedef hastalığı için kullanılan diğerleri, yüzde 70’e kadar aloe vera içerebilirler. Ağızdan alınan destek olarak aloenin belirlenmiş bir dozu yoktur. Yüksek dozda aloe ya da aloe suyu tehlikelidir. Aloeyi nasıl kullanacağınız konusunda doktorunuzdan tavsiyeler almalısınız.

?

Kaynakları

Aloe Vera Kaynakları

Aloe vera içeren besin kaynakları yoktur.

?

Takviyeleri

Aloe Vera Takviyeleri

Aloe vera, cilt tedavi edici bir madde olarak olarak yüzlerce kremde, merhemde, losyonda ve güneş koruyucusunda bulunur. Bazı kişiler, evlerinde bulunan aloe vera bitkisi jelini doğrudan uygularlar. Aloe yapraklarının suyu, ağızdan alınmak üzere sıvı formunda aloe özü olarak satılır. Ağızdan destek için de aloe suyu (lateks) bulunur. Diğer herhangi bir destek gibi aloe verayı da serin, kuru bir yerde; nemden ve doğrudan güneş ışığından uzak şekilde saklayın.

?

Uyarıları

Aloe Vera İle İlgili Uyarılar

  • Yan etkiler: Aloe veranın cilt yüzeyinde kullanımı cilt tahrişlerine neden olabilir. Yumuşatıcı etkisi olan ağızdan aloe alımı, kramplara ve ishale neden olabilir. Bu durum, birkaç günden fazla aloe içen kişilerin kanında elektrolit (kalsiyum, potasyum, sodyum, magnezyum vb.) dengesizliğine neden olabilir.
  • Riskleri: Aloe verayı derin kesiklere ve ciddi yanıklara sürmeyin. Sarımsak, soğan ve laleye alerjisi olanların aloe veraya alerjisi olma eğilimi daha fazladır. Ağızdan yüksek dozda aloe alınması tehlikelidir. Uzun dönemli kullanım kalın bağırsak kanserine neden olur. Eğer sindirim sorunlarınız, kalp hastalığınız, hemoroid, böbrek sorunlarınız, diyabetiniz ya da elektrolit dengesizliğiniz varsa ağızdan aloe almayın.  
  • Etkileşimler: Eğer düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız, aloe destekleri kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Aldığınız destekler, kalp ilaçlarınız ve diyabet ilaçlarınız, diğer destekler, steroidler, yumuşatıcılar ve meyan köküyle etkileşime girebilir.

Güvenilirliğine ilişkin kanıt bulunmadığı dikkate alınarak, aloe vera destekleri çocuklarla hamile ve bebek emziren kadınlar tarafından kullanılmamalıdır.

?

Doç. Dr. İsmet Tamer

Ben herbalife aleo vera kullaniyorum bu ürünün uzun süre kullaniminda bir sakinca varmidir bağirsak tembelligi veya elektrolit dengesizligi yapar mi ... devamı