Yemek Saati

Belki bir yandan internette gezinirken ve e-postalara cevap verirken dışarıdan sipariş ettiğiniz ılık bir yemeği televizyonun önünde tek başınıza yiyorsunuz. Belki eşiniz ya da partnerinizle bir şeyler atıştırdıktan sonra hemen sofradan kalkıyorsunuz ve birbirinize “merhaba” ve “hoşça kal” demeye bile zaman bulamıyorsunuz. Belki de mutfağınız bir “fast food” lokantasına benzemeye başladı ve aile bireyleri aktiviteler arasında bir şeyler atıştırmak için mutfağa girip çıkıyorlar.

Uzmanlar, yemek saatinin, bir zamanlar, günün telaşından uzak sakin bir zaman dilimini ifade ettiğini, ama bugün genellikle hiç de dinlendirici olmadığını söylüyorlar.

Bir stres ve zaman yönetimi uzmanı şöyle diyor: “Acele içindeyiz, yorgunuz, hayatlarımızın hacmini o kadar açmışız ki genellikle ne kadar stresli olduğumuzu fark edemiyoruz. Bu stresi, yemek sofrasına nasıl taşıdığımızı neredeyse hiçbir zaman görmüyoruz. Oysa yemek sofrası, geleneksel olarak huzur ve rahatlık aradığımız bir yerdir.”

Bir yazar, şöyle diyor: “Bazı evlerde, sesi sonuna kadar açılmış televizyon, sürekli çalan cep telefonları ve gelen e-postalar nedeniyle yemek saati günün geri kalanı kadar streslidir.”

“Bütün bunlara kardeşler arasındaki çekişmeleri ve ebeveynlerin disiplinini de eklediğiniz zaman, yemek saati, kimsenin girmek istemediği bir savaş alanı haline gelebilir.”

Eğer bütün bunların fazla önemli olmadığını düşünüyorsanız, bir kere daha düşünün.

Columbia Üniversitesinde yapılan yeni bir araştırmada, düzenli olarak aileleriyle birlikte yemek yiyen çocuklarda madde ya da alkol kullanma olasılığının daha az ve okulda başarılı olma olasılığının daha yüksek olduğu görülmüştür. Texas Christian Üniversitesi beslenme bilimleri bölüm başkanı şöyle diyor: “Aslında bu araştırmalar, haftada en az beş kere bir yetişkinle birlikte yemek yiyen çocukların en uyumlu çocuklar olduğunu gösteriyorr.”

Şöyle ekliyor: “Birçok araştırma, aileyle birlikte yemek yemenin, sigara içen, alkol tüketen, küçük yaşta seks yapan, kavga eden, okuldan uzaklaştırılan ya da intihara kalkışan ergen sayısının azalmasında önemli olduğunu gösteriyor.”

Huzurlu bir yemek saatinden istifade edenler yalnızca çocuklar değildir. Uzmanlar, yemek saati huzur verici bir deneyime dönüştüğünde, bekarlar gibi çiftlerin de bunun faydasını gördüğünü söylüyorlar.

Eski bir aile terapisti şöyle diyor: “Tek başınıza olsanız bile, sakin ve yavaş bir şekilde yemek sadece ruhsal açıdan değil, sindirim açısından da faydalıdır.

 

Altı Yol

Yemek Vaktinde Neşeli Bir Ortam Yaratmanın Altı Yolu

Elbette, yemek saatinde gevşemek gerektiğini bilmek başka şeydir, bunu gerçekten yapmak başka bir şey. Uzmanlarımız, herkesin dört gözle bekleyeceği bir yemek deneyimi yaratmak için 6 öneride bulundular.

Sesler

1. Bütün Sesleri Kapatın

Stresi azaltmak için yaşadığınız ortamdaki sesleri en aza indirmek gibisi yoktur.

Bir uzman şöyle diyor: “Bu, arka fonda bangır bangır çalan bir cep telefonu, televizyon ve radyonun olmaması ve yemek vaktinde telefonlara cevap verilmemesi anlamına gelir.”

Arka fonda ne olmalı? Hafif, dinlendirici bir müzik, stresi anında yok eder.

Hangi müziğin çalınacağı konusunda her aile bireyinin önerilerde bulunması ya da her öğünde müziği farklı birinin seçmesi tavsiye ediliyor. Bir CD yazıcınızın olması, yemekte herkesin en sevdiği dinlendirici müzikleri çalmanızı sağlayacaktır.

Sofra

2. Hoş Bir Sofra Kurun

Bir yemek uzmanı ve yazarı şöyle diyor: “Her öğünde porselen takımınızı çıkarmak istemeyebilirsiniz. Canlı renklerden oluşan bir masa örtüsü, özel bir görüntü sağlamanın ve eski sofra takımınızla uyumu yakalamanın basit bir yoludur.

Yazarın, sofra takımı uyumlu olmasa bile, her türlü masa düzeninin ve dekorasyonunun daha huzur verici görünmesini sağlamak için başvurduğu hile, masanın üzerine ucuz bir buket taze çiçek koymaktır.

“Bunun gösterişli olması gerekmez, ama yemeğin ve bizim özel olduğumuz mesajını verir.”

Sohbet

4. Sohbeti Kontrol Altında Tutun

Uzmanlar, çoğunlukla partnerimiz ya da ailemizle yediğimiz yemekleri içimizi dökmek için bir fırsat olarak gördüğümüzü söylüyorlar. Bu durum, ebeveynler için kısmen doğru olabilir; ebeveynler, yemek saatini disiplin zamanı haline getirebilirler. Çünkü genellikle yemek saatinin, çocukların dikkatini çekmek için tek zaman olduğunu düşünürler.

Bundan kaçınmak için, uzmanlar, yemek saatindeki sohbetler için birkaç temel kural koyulmasını tavsiye ediyorlar.

Bir uzman şöyle diyor: “Olumlu olun ve olumsuz yorumları başka bir zamana bırakın. Öğüt vermekten ve azarlamaktan kaçının; bunun yerine, iyi davranışları olumlu yorumlarla ödüllendirin.”

Uzmanlar, yemek saatinde, "yapılacaklar" listesinden, sağlık sorunlarınızdan, patronunuzdan veya annenizden neden nefret ettiğinizden bahsetmemenizi söylerler. Bunun yerine o gün yaşadığınız önemli olaylardan bahsedin ya da hayalinizdeki tatili anlatın (dünyada herhangi bir yere gidebilseydiniz nereye giderdiniz gibi).

Bir uzman şöyle diyor: “Yemek saatinde, o hafta ya da o gün olan olumlu şeylere odaklanın. Yemek saati, eşinize ya da çocuklarınıza o hafta ya da o gün yaptıkları şeylerin sizi gerçekten gururlandırdığını söyleme zamanıdır.”

Mutfak

5. Mutfakta Sakinliğinizi Koruyun

Uzmanlar şöyle diyorlar: “Sofra harika görünebilir, müzik güzel olabilir, yemekler nefis kokabilir, ama eğer aşçı sinirliyse masadaki kişiler de öyle olacaktır.”

Bir uzman şöyle diyor: “Eve geldiğinizde, mutfağa girmeden önce kendinize gelmeniz için birkaç dakika ayırın. Derin bir nefes alın ve ister 30 saniyeniz isterse 30 dakikanız olsun, günü ardınızda bırakmaya çalışın. Diğer aile bireylerinin rahatlamasını sağlamaya çalışmadan önce kendinize başka şeyle meşgul olma şansı verin.”

Bu, ayrıca yemekle ilgili işlerin çoğunu mümkün olduğu kadar erken halletmenize yardımcı olur.

Başka bir uzman da şöyle diyor: “Sabah, eti terbiye karışımının içine koyun ya da bir gece önce sebzeleri yıkayın ve salatada kullanmak için makarna ya da patates haşlayın. Yemek vaktinde yapılması gereken ne kadar az işiniz olursa, siz de aileniz de o kadar rahat olursunuz.”

Gerçekçi Olun

6. Gerçekçi Olun

Her öğünün kargaşadan uzak kalmasını sağlayabilmeniz harika olurdu. Ama gerçekçi düşünürsek, bunun böyle olmayacağı günler de vardır.

Bir uzman şöyle diyor: “Aile yemeklerinin her akşam olması ya da yemeklerin ayrıntılı planlanması gerekmez.”

Aynı uzman, huzurlu yemeklerin gerçeğe dönüşmesini sağlamak için, bunları takvime bakarak planlamanızı söylüyor. “Ayrıca akşam yemeğinin, özel bir yemek yiyebileceğiniz tek zaman olmadığını aklınızda bulundurun.”

“Eğer, kahvaltıyı planlamak akşam yemeğini planlamaktan daha kolaysa, haftada birkaç kez sabahları toplanın.”

Önemli olan, yiyecekler değil, paylaşmak ve ilişki kurmaktır.

Doç. Dr. Selman LAÇİN

merhabalar ben 17 yasında bır kızım dun erkek arkadasımla surtunme yoluyla ılıskıye gırdık sonra analdan gırdık kan gelmeye basladı normalde analdan f... devamı