İSTANBUL (AA) - Dünya çapında yaklaşık 1 milyon 600 bin kişinin hayatını kaybetmesine yol açtığı bildirilen pnömokok (menenjit, bakteriyemi, pnömokok zatürresi) hastalıklarıyla ilgili Türkiye'de, halkın büyük bölümünün yeterli bilgiye sahip olmadığı ortaya çıktı. 

Konuya ilişkin açıklamada, Pfizer tarafından görevlendirilen GfK Healthcare'in yaptığı ''2012 Yetişkin Sağlığı Anketi''nin tamamlandığı bildirildi. Ankette, Türkiye'de 50 ile 70 yaş arası 500 kişiyle görüşüldüğü kaydedildi. 

Pnömokok hastalıklarının halen dünya çapında yılda yaklaşık 1 milyon 600 bin erişkinin hayatını kaybetmesine yol açtığı işaret edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

''Dünya nüfusunun ortalama yaşının artmasıyla birlikte pnömokok hastalıklarının yükünde de artış olacağı tahmin ediliyor. Bakteriyemi (kanda bakteri bulunması), menenjit ve pnömokok zatürresi dahil olmak üzere pnömokok hastalıkları, yüksek hastalık yapma ve ölüm oranlarıyla ilişkili önde gelen bir global halk sağlığı sorunu. İnsanlar yaşlandıkça bağışıklık sisteminin enfeksiyonlara karşı mücadele edebilme yeteneği azalıyor ve pnömokok hastalıklarına yakalanma riski artıyor.'' 

SLAYT: AKCİĞER ENFEKSİYONUNA YAKALANMAMANIN 5 YOLU

Pnömokok hastalıklarının en yüksek oranda çocuklarda ve ileri yaştaki yetişkinlerde görüldüğü belirtilen açıklamada, ''Aşılamayla özellikle ağır enfeksiyonların önlenmesi mümkün olabiliyor. Bunun için de özellikle 50 yaş üstü risk gruplarının aşılanması öneriliyor. Ancak anket bulgularına göre risk grubunda olan 50 ile 70 yaş arası yetişkinlerin yalnızca yüzde 6'sı, pnömokok hastalıkları geliştirme açısından risk altında olduğunun farkında'' denildi. 

Açıklamada, anketteki önemli bulgular şöyle sıralandı: 

''Pnömokok hastalıkları hakkında bilgi eksikliği mevcut. 50 ile 70 yaş arası yetişkinlerin çoğu pnömokok hastalıklarının, menenjit ve bakteriyemi (kanda bakteri bulunması) gibi ciddi hastalıklar olarak da görüldüğünü bilmiyor. 50 ile 70 yaş arası yetişkinler zatürre hastalığını iyi bildiğini düşünmekte. Ancak yalnızca yüzde 5'i, pnömokok hastalığını veya pnömokok zatürresini tanıyor. 50 ile 70 yaş arası çoğu yetişkin, pnömokok hastalıkları açısından risk altında olduğunu düşünmüyor.

Prof. Dr. Fahri ERDOĞAN

Boy uzatmak için yetişkin takviyesi var mıdır? Varsa nedir almak istiyorum boyumun kısalığı psikolojimi bozuyor artık hocam 20 yaşındayım 🥲 ... devamı