Rüyaları daha iyi hatırlamaya yardımcı olması için uygulanabilecek çeşitli teknikler vardır. Asıl anahtar, yavaş yavaş kalkmayı öğrenmek, böylece bilinçaltınızla daha uzun süre teması sürdürebilirsiniz. İlk uyandığımızda günlük sorumluluklarınızı düşünmemiz ya da eş veya partnerle günlük olaylar hakkında konuşmaya başlamamız doğaldır. Rüyalarımızı hatırlamak çalışma gerektirir ve uyanmanın üzerine rüyalarımızı hemen hatırlamak için çalışmamız gerekir.

Yavaşça uyanmak için yatakta hareketsiz, konuşmadan ve gözler kapalı uzanılması gerekir. Sonra tam neyin rüyasının görüldüğünü hatırlamak için çalışılması gerekir çünkü sabah tam uyanmadan önce hep rüya görürüz. Bir rüyadan belirli bir imge veya kesit hatırlanmayabilir ama yine de yatakta kalıp ne hissedildiğini düşünmek önemlidir. Rüyalar, beyinlerimizde her zaman duygusal bir iz bırakırlar. Gergin, hüsran dolu, mutlu, üzgün veya kaygılı hissederek uyanılabilir. Bir şey arıyormuş veya bir şey başarmaya çalışıyormuş gibi bir his var mı? Ardından, yatağın yanına el altında bir rüya günlüğü tutulabilir ve şu sorulara yanıt verilebilir:

  • Rüyadaki anahtar imge neydi?
  • Anahtar his neydi?
  • Rüya nerede geçiyordu?
  • Bu rüya uyanık hayatımdaki hangi durumu hatırlatıyor?

Bu dört soru rüyanın anlamını tespit etmeye ve ertesi gün, onun üzerinde aklınız başınızda bir halde düşünmeye daha çok vaktiniz olduğunda rüyanızı hatırlamaya yardımcı olacaktır.

Üçüncü adım, gece yatmadan önce dikkatinizi rüyaları hatırlamaya ve sabahleyin yavaş yavaş kalkmaya vermektir.

Doç. Dr. Semih ÖZKAN

18 yasındayım mastürbasyon cekince sadece işiyorum ama rüya görünce geliyor sizce niye... devamı