Pankreatit, pankreasın bakteriyel olmayan iltihabıdır. Pankreas dokusunun kendi enzimleriyle sindirilmesi nedeniyle gerçekleşir. Hastalık aniden başlayıp, kısa süre ile akut olabilir veya sık sık tekrarlayarak haftalar veya aylarca devam edip kronikleşebilir.

Akut pankreatit hastası kişiler karnın üst kısmında ani başlayan bir ağrı, bulantı ve kusma yaşarlar. Kandaki sindirim enzimi amilaz konsantrasyonları artar. Akut pankreatite safra taşları (vakaların yüzde 40 kadarı), aşırı alkol alımı (vakaların bir diğer yüzde 40’ı), kandaki kalsiyum veya yağ oranının artması, cerrahi girişim veya kortikosteroidler, idrar söktürücüler veya doğum kontrol hapları gibi ilaçlar nedeniyle oluşabilir.

Akut pankreatit komplikasyonları arasında pankreasta apseler veya cerahat dolu boşluklar oluşumu ve pankreatik psödoksit (sindirim enzimlerinden zengin bir sıvı ile dolu bir boşluk) vardır. Komplikasyon yaşanmadıkça tedavisinde genellikle cerrahi uygulanmaz. Medikal tedavisi sıvının yerine konulması, ağrıkesiciler, mide sonrası (midenin içindekilerin emilmesi) kandaki kalsiyum düzeyinin kontrolüdür.

Kronik pankreatit genellikle alkolizm nedeniyle olur. Kronik pankreatit hastaları tekrarlayan karın ağrısı nöbetleri ve yiyecek emilimi ile ilgili sorunlar yaşayabilir ve sıklıkla şeker hastalığı gelişir. Tedavisi akut pankreatitte tarif edildiği gibi ilaçla olabilir veya kronik ağrıyı kesmek için cerrahi müdahalede bulunmak gerekebilir.