Evde Tedavi

Evde Tedavi

öksürüğün evde bakımı genellikle altında yatan nedeni tedavi etmeye yöneliktir.

  • Akut öksürüğünüz varsa ve doktora gitmediyseniz belirtilerinizi geçirmek üzere reçetesiz soğuk algınlığı ilaçlarını kullanmayı deneyebilirsiniz. Soğuk algınlığından veya gripten şüpheleniyorsanız bu tür ilaçlar enfeksiyon kendiliğinden iyileşene kadar öksürüğü hafifletebilir. Alerji kaynaklı akut öksürükler genellikle alerji ilaçlarıyla geçer, çevresel tahriş edici maddelere bağlı öksürüklerse söz konusu maddelerin ortadan kaldırılmasına yanıt verecektir.
  • Nedeni bilinen kronik öksürüğün evde tedavi edilmesi, öksürüğün altında yatan nedenin tedavi edilmesine yöneliktir. Bu, doktora danışarak yapılmalıdır. Her kronik öksürük ortadan kaldırılamasa da birçok insan doktorlarının tavsiyelerine uyarak öksürüklerini geçirebilir.

Tıbbi Tedavi

Tıbbi Tedavi

öksürük tedavisi büyük ölçüde şiddetine ve öksürüğün altında yatan nedene bağlı olacaktır.

  • Akut öksürük tedavisi, altta yatan nedenin tedavisine ilaveten esas olarak öksürüğün azaltılmasına yöneliktir.
  • Reçetesiz veya reçeteli öksürük ilaçlarıyla öksürük belirtisel olarak tedavi edilebilir.
  • Şiddetli öksürükler veya uykuyu engelleyen öksürükler narkotik ilaçların da dahil olduğu çözümler gerektirebilir. Bu tür ilaçlar kullanıldığı sürece alkol, araba ve herhangi bir iş makinesi kullanmaktan kaçınılmalıdır.
  • Bakteriyel bir enfeksiyondan şüpheleniliyorsa doktor genellikle antibiyotik yazar. Viral enfeksiyondan şüphelenilen kişiler antibiyotiklerden fayda görmeyecek ve yalnızca belirtilerine yönelik tedavi edilecektir.
  • Yaşlılar, şiddetli bakteriyel veya viral enfeksiyonu bulunanlar ve bağışıklık sistemleri zayıf kişilerin altta yatan sorunu çözmek üzere hastaneye yatması gerekebilir.
  • Kronik öksürük tedavisi aynı zamanda altta yatan nedenin tedavisine yönelik olacaktır. Tedavinin zor olabileceğinin, birden fazla yaklaşım kullanılabileceğinin ve öksürüğün tamamen ortadan kalkmayabileceğinin farkında olunması önemlidir.
  • Sigara içmekten, alerjiden veya çevresel tahriş edicilerden kaynaklanan öksürüğünüz bulunduğu takdirde rahatsız edici maddenin ortadan kalkması faydalı olacaktır. Tahriş edici maddenin akciğerlere ve hava yollarına verdiği hasarın tamir edilmesi için gereken sürenin uzunluğundan dolayı doktorun bu yaklaşıma verilecek karşılığı değerlendirmesi birkaç hafta sürebilir.
  • Bir akciğer hastalığınız varsa, tedavi etme amacıyla sürekli tedaviye ihtiyacınız olacaktır. Kullanılan tedaviler büyük ölçüde mevcut hastalığın türüne bağlı olacaktır. Belirtilerin azaltılmasına yardımcı olmak üzere genellikle birden fazla tedavi beraber kullanılır. Herhangi bir hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak ve belirtileri azaltmak üzere seçilen tedaviye bağlı kalınması can alıcı önem taşır. Evde tedavinin başarısız olması ve belirtilerin kötüleşmesi halinde, ilave veya daha yoğun tedavilerin denenebilmesi için hastaneye yatmanız gerekebilir.
  • öksürüğe bir ilacın neden olduğundan şüpheleniliyorsa söz konusu ilaç kesildiğinde gelişme görülür. Bu durumda öksürüğün tamamen iyileşmesinin birkaç hafta sürmesi muhtemeldir. Almayı kestiğiniz ilacın yerine başka bir ilaç almanız gerekebilir.
  • Gastroözofageal reflü hastalığının yol açtığı öksürükten şüphelenildiği takdirde, reflü miktarını azaltmaya yönelik bir tedaviye ihtiyacınız olacaktır. Bu, genelde diyet değişiklikleri ve ilaçlarla yapılır. Başarılı bir tedavi zaman alabilir ve birden fazla tedaviye ihtiyaç duyulabilir.

Dr. Saadet RIZAOĞLU

Benim 4 aylık bir oğlum var surekli öksürük var burunda kaşıntı hapşırma ilac kullaniyoruz bittikten bir hafta sonra tekrar başlıyor neden ola bilir... devamı