Doğmamış bebeklerden en büyük büyük anne babaya kadar herkes esner. Hayvanlar da esner. Ama insanlarla hayvanlar tam olarak neden esner? Kimse kesin olarak bilmiyor. Ama insanların neden esnediğine dair birçok teori (fikir) var.

Bir tanesi, sıkıldığımızda veya yorulduğumuzda normalde yaptığımız kadar derin nefes almayız. Bu teoriye göre, nefes alıp vermemiz yavaşladığı için vücutlarımız daha az oksijen alır. Dolayısıyla, esneme kana daha fazla oksijen getirmemize ve kandan daha fazla karbon dioksit atmamıza yardımcı olur.

Esneme, oksijen ve karbon dioksit düzeylerini kontrol etmemize yardımcı olan istemsiz bir reflekstir. Kulağa iyi geliyor ama başka çalışmalar gösterdi ki daha fazla oksijen almak esnemeyi azaltmıyor. Benzer şekilde, daha fazla karbon dioksit solumak esnemeyi artırmıyor. Şimdi ne olacak?

Başka bir teori, esneme akciğerleri ve akciğer dokusunu genişletir. Genişleme ve esneme kaslarla eklemleri esnetmenin, kalp atım hızını artırmanın ve daha uyanık hissetmenin bir yolu olabilir.

Bazı insanlar esnemenin, akciğerleri içeriden kayganlaştıran ve içe göçmelerini engelleyen yağ benzeri madde sürfaktanın (yüzey aktif maddenin) yeniden dağıtılması için koruyucu bir reflekstir. O yüzden, bu teoriye göre, esnemeseydik, derin bir nefes almak gitgide zorlaşacaktı ve bu hiç iyi olmayacaktı!

Ama esneme hakkında herkesin doğru olduğunu bildiği bir fikir var. Görünüşe göre bulaşıcıdır. Sınıfta esnerseniz muhtemelen başka birkaç kişinin daha esnemeye başladığını fark edeceksiniz. Esnemeyi düşünmekle bile esnemeye başlarsınız. Bu makaleyi okurken kaç kere esnediniz? Umarız çok olmamıştır!
İLGİLİ MAKALE

Boğaz yanması nedir

Doç. Dr. Nalan KAYRAK

Merhaba Nalan Hanım. Benim sorum şu; Bundan 2-2.5 yıl önce laparoskopi ameliyatından sonra ara ara aşırı esneme hali, aşırı gerneşme isteği, kasılmala... devamı