Nedir

Mide Ekşimesi

Reflü, mide asidinin ve mide sularının boğazdan mideye giden kanal boyunca tekrar yukarı çıkması anlamına gelir. Mide ekşimesine bu neden olur. Eğer haftada en az iki defa mide ekşimesi oluyorsa, buna mide ve yemek borusunun birlikte iltihabından kaynaklanan reflü hastalığı denir.

Çok yemek veya yemekten sonra öne eğilmek bazen mide ekşimesine ve ağızda ekşi tada sebep olur. Arada bir mide ekşimesi yaşamanız, probleminizin sürekli olduğu anlamına gelmez. Hastalık varsa, reflü ve mide ekşimesi uzun sürer ve sık yaşanır. Böyle bir şey tecrübe ediyorsanız, tedavi görmek önemlidir, çünkü bu hastalık ülsere neden olabilir veya özofagusa (yemek borusuna) zarar verebilir

Belirtileri

Belirtiler

Ana belirti mide ekşimesidir. Göğüs kemiğinizin hemen altında bir yanma, sıcaklık veya ağrı duyusu olabilir. Bu belirtilerin akşam siz uyumaya çalışırken yaşanması yaygındır.

Göğüs kemiğinizin altında bir ağrınız varsa, bir kalp sorunundan kaynaklanmadığını tespit etmek çok önemlidir. Bozukluğun sebep olduğu yanma duygusu genellikle yemekten hemen sonradır. Kalpten gelen ağrı genellikle baskı, ağırlık, katılık, sıkışma, rahatsızlık veya sürekli sızı şeklindedir. Genellikle aktif olduğunuzda meydana gelir.

Sebepleri

Sebepler

Normalde yiyeceğinizi yuttuktan sonra o lokma yemek  borusundan aşağı iner ve açılarak yiyeceğin mideye gitmesini sağlayan sonrada kapanan bir kapağa gelir. Reflü sorununda bu kapak yeterince kapanmaz. Mide asidi ve sıvıları mideden ve yemek borusundan yukarı çıkar (reflü).

Testleri

Teşhis

İlk olarak doktorunuz sizi fiziksel muayeneden geçirip sağlığınız hakkında sorular sorar. Doktorunuz belirtilerinizi mide asidini azaltan veya engelleyen ilaçlar reçete ederek tedavi edebilir. İlaçları aldıktan sonra mide ekşimeniz kaybolursa, sorununuz anlaşılmış olur.

Tedavisi

Tedavi

Hafif reflü sendromları için reçetesiz ilaçları kullanabilirsiniz. Diyetinizi değiştirmek, gerekliyse kilo vermek, başka hayat tarzı değişiklikleri yapmak da yardımcı olabilir. Hayat tarzı değişimleri yaptıktan ve reçetesiz ilaçları kullandıktan sonra hala belirtiler devam ediyorsa doktorunuzu arayınız.

İlaçlar işe yaramazsa veya yan etkilerinden dolayı ilaç alamazsanız doktorunuz ameliyat önerebilir.. Bu ameliyat yemek borusu ve mide arasındaki kapakçığı güçlendirir. Fakat birçok insan ameliyattan sonra bile ilaç kullanmaya devam etme ihtiyacı duymaktadır.

Reflü hamile kadınlarda yaygındır. Hamile kadınların tedavisinde ilk denenen genellikle antiasitler ve hayat tarzı değişimleridir. Antiasitlerin hamilelik sırasında mide ekşimesinde kullanılması güvenlidir. Eğer hayat tarzı değişiklikleri ve antiasitler yardımcı olmazsa başka ilaçlar kullanmak için doktorunuzla görüşün. Genellikle belirtiler bebek doğduktan sonra kaybolur.

Mide ekşimesini nasıl idare edebilirsiniz?

Birçok insan hayatının sonuna kadar mide ekşimesi yaşar. Belirtilerin kontrol edilmesine yardımcı olması için yıllarca ilaç kullanmanız gerekebilir. Fakat belirtileri azaltmak için hayat tarzınızda değişiklikler yapabilirsiniz:

  • Beslenme alışkanlıklarınızı değiştirin.
    • İki veya üç büyük öğün yerine çok sayıda küçük öğün daha iyidir.
    • Yedikten sonra uzanmadan önce bir iki saat bekleyin. Gece geç saatte atıştırmak iyi bir fikir değildir.
    • Çikolata, nane ve alkol mide ekşimesini azdırır. Bunlar yemek borusu ile mide arasındaki kapakçığı gevşetirler.
    • Baharatlı yemekler, domates ve portakal gibi çok fazla asit içeren besinler ve kahve bazı insanlarda belirtileri azdırmaktadır. Belli bir şey yedikten sonra belirtileriniz azarsa, onu yemeyi kesip belirtilerin düzelip düzelmediğine bakın.
  • Sigara içmeyin veya tütün çiğnemeyin.
  • Gece mide ekşimesi oluyorsa, yatağınızın baş kısmını yirmi santim kadar kaldırın (ek yastık koymak işe yaramaz)
  • Bel çevrenizi açık bırakmayın. Gerekiyorsa kilo verin. 2,5 ila 5 kilo kaybetmek faydalı olabilir.

Uzm. Dr. Tarık TURFAN

merhabalar sürekli midem bulanıyor midemin bulantısını ne keser?şimdiden teşekkürler... devamı