Nedir

Kortikal körlük, beynin oksipital korteksindeki görsel alanın zarar görmesi sonucu normal görünen bir gözde meydana gelen tam ya da kısmi görme kaybıdır. Bu hasar, çoğunlukla, unilateral (tek taraflı) ya da bilateral (çift taraflı) posterior serebral damar tıkanması (iskemik inme) nedeniyle oksipital kortekse kan akışının olmamasından kaynaklanır. Kortikal körlüğü olan bir hasta genellikle, görme kaybına uğradığının ya çok az farkındadır ya da hiç farkında değildir. Bu duruma Anton Sendromu ya da Anton Babinski sendromu denir.

Sebepler

Kortikal körlüğün en sık görülen sebebi, posterior serebral damarlardan biri ya da her ikisindeki tıkanma nedeniyle oksipital lobda oksijen yetersizliği olmasıdır. Ancak başka durumların da kortikal körlüğe sebep olduğu bilinmektedir. Örneğin:

  • Birincil görme korteksindeki bilateral lezyonlar
  • Bazı antiepileptik ilaçların yan etkisi
  • Creutzfeldt–Jakob Hastalığı (hızlı bir bunama başlangıcı ile bağlantılı olarak)

Teşhisi

Hastaların görüş yetenekleri kaybolmuştur, ama gözbebeğinin ışığa tepkisi zarar görmemiştir (çünkü refleks, korteks ile ilgili değildir). Kortikal körlük için uygulanabilecek kolay testlerden biri şudur. İlk olarak, optik sinirlerin ve kortikal olmayan göz fonksiyonlarının normal bir şekilde işlediği objektif bir şekilde doğrulanır. Örneğin, hasta aydınlık ile karanlığı ayırt edebilir ve göz bebekleri ışığa maruz kaldığında büyür ve küçülür. Daha sonra, hastanın normalde görür görmez fark edeceği bir şeyi tarif etmesi istenir:

  • Kaç parmağım yukarıda?
  • Şu işaretin anlamı nedir? (görevlinin odasının kapısındaki ya da tuvalet kapısındaki bir işaret, ya da bir çıkış işareti gibi)
  • Şu ne çeşit bir otomat makinesi? (üzerinde iyi bilinen bir markanın adının olduğu bir makine)

Çoğunlukla, kortikal körlüğü olan hastalar, ya kendilerine sorulan şeyleri hiç tanımlayamazlar ya da rengi veya genel şekli dışında herhangi bir detay veremezler. Bu, beynin görsel merkezinin, gözlerden gelen bilgiyi yorumlayamadığını gösterir.

Fundoskopi (göz dibi muayenesi) normaldir. Kortikal körlük ile birlikte görsel halüsinasyonlar, görüş kaybının inkar edilmesi (Anton-Babinski Sendromu) ve hareket eden nesnelerin algılanabilmesine rağmen sabit nesnelerin algılanamaması (Riddoch fenomeni) gibi durumlar görülebilir.

Op. Dr. Sinan GÖKER

merhaba hocam benim tavuk karası hastalığım var ilerde körlüğe doğru gidermi ?... devamı