Yatak İstirahati

Gebelik Sırasında Yatak İstirahati

Çoğu kadın gebelik sırasında aktif kalabilir ama her yıl gebe kadınların yaklaşık %20’sine, en azından gebeliklerinin bir döneminde yatak istirahatı verilir. Gebelik sırasında yatak istirahatı günün büyük kısmını kanepenizde uzanarak ya da oturarak geçirmekten hastane personeli tarafından yakından takip edildiğiniz hastane yatışına kadar farklılık gösterebilir. Her ne kadar gebelikte yatak istirahatının derecesi ve nedenleri farklı olsa da, amaçlar aslında aynıdır: Sağlıklı bir gebelik sürdürmenize ve sağlıklı bir bebek sahibi olmanıza yardım etmek.

Sebepleri

Yatak İstirahatinin Sebepleri

Doktorunuzun istirahat etmenizi istemesinin birkaç sebebi olabilir. Örneğin, erken doğumun bir belirtisi olabilecek erken kasılmalar yaşıyorsanız ya da önceki gebelikleriniz düşük, ölü doğum veya erken doğumla sonlandıysa doktorunuz yatak istirahatı tavsiye edebilir. Eğer çoklu doğum (bir ya da daha fazla bebek) bekliyorsanız gebeliğiniz yüksek riskli görülebilir ve doktorunuz sizi yakından izleyebilir. Eğer herhangi bir sorun yaşarsanız doktorunuz yatak istirahati isteyebilir.

Doktorunuzun yatak istirahatı istemesinin diğer nedenleri şunlar olabilir:

  • Preeklampsi. Yüksek kan basıncı, idrarda protein, özellikle bacaklarda ve yüzde şişmeyle kendini gösteren, potansiyel açıdan tehlikeli bir durumdur. Preeklampsi gebeliklerin %8’inde ve genellikle gebeliğin ikinci yarısında gerçekleşir.
  • Vajinal Kanama. Plasentanın rahmin alt kısmında büyümesi ve rahim ağzını bütünüyle kaplamasıyla ortaya çıkan bir komplikasyon olan plasenta previa; bebek doğuma hazır değilken plasentanın rahimden ayrılmasıyla meydana gelen bir durum olan plasental abrupsiyon dahil birkaç olası nedeni bulunan bir sorundur.
  • İnkompetan serviks (Servikal yetmezlik) Vaktinden önce açılabilen zayıf rahim ağzı.
  • Servikal efasman. Doğumun ilk belirtisi olan, rahim ağzının yumuşaması ya da incelmesi.
  • Yetersiz fetal gelişimi.
  • Tıbbi bir komplikasyona işaret eden bir test ya da işlem. 

Ne Beklemelisiniz

Yatak İstirahatinden Ne Beklemelisiniz?

Gebeliğin her kadın için farklı olması gibi, yatak istirahati de farklı olur. Bazı kadınlar önceki gebeliklerindeki sorunlar nedeniyle yatak istirahatinin gerekeceğini bilirken yatak istirahati yazılması bazılarına şaşırtıcı gelir. Bazı kadınlara yatak istirahati erken gebelik döneminde yazılırken bazıları bütün gebeliklerini yatakta geçirmek zorunda kalır.

Bazen doktorlar değiştirilmiş yatak istirahati önerir. Bunun anlamı vaktinizin çoğunu kanepede ya da yatakta uzanarak veya oturarak geçirmenizin yanı sıra egzersiz yapmamanız, ağır kaldırmamanız ya da cinsel ilişkiye girmemeniz gerektiğidir. Bazen de doktorlar neredeyse bütün aktiviteleri kısıtlayarak hastaya sadece yemek yemek için oturmasını ya da hızlı bir duş almak için ayağa kalkmasını söyler. Bazen doktorlar hastanede yakın takiple yatak istirahati verirler.

Yatak istirahati sırasında neyi ne kadar yapmanız ve yapmamanız gerektiğini bilmeniz önemlidir. Doktorunuza sormanız gereken sorulardan bazıları aşağıdadır:

  • Banyo yapmak için ayağa kalkabilir miyim?
  • Yatak istirahatinin ne kadar sürmesi gerekir?
  • Her zaman yatakta kalmalı mıyım yoksa gerekli olduğunda evde gezinebilir miyim?
  • Evden çalışmam uygun mu?
  • Hafif ev işleri yapabilir miyim?
  • Banyo ya da duş yapabilir miyim? Belli bir pozisyonda kalmalı mıyım yoksa yatarken bir tarafımdan diğer tarafıma dönebilir miyim?
  • Cinsel faaliyetler uygun mu? Eğer öyleyse, hangi tür ve ne kadar?

Komplikasyonları

Yatak İstirahati Komplikasyonları

Doktorunuz gebelik komplikasyonları için yatak istirahati verse de hareketliliği kısıtlamanın kendisi de sorunlara yol açabilir. Aşağıdakiler bu sorunların yaygın olanlarındandır:

  • Yorgunluk
  • Kabızlık
  • Kas ve eklem ağrısı
  • Bel ağrısı
  • Baş dönmesi
  • Kas zayıflığı ve enerji eksikliği

Daha az yaygın olarak, bacaklardaki derin toplardamarlarda kan pıhtıları oluşabilir; bu yüzden kanın hareketini sürdürmek için bacak kaslarınızı çalıştırmanız önemlidir. Doktorunuz yatakta yapabileceğiniz güvenli bazı egzersizler önerebilir.

Yatak istirahatının diğer komplikasyonlarını yönetmek için yapabileceğiniz başka şeyler de vardır. Örneğin, iyi dengelenmiş bir beslenme kabızlığı önlemeye yardımcı olabilir. Eğer kabızlık sorun haline gelirse, doktorunuz bir müshil ya da dışkı yumuşatıcı önerebilir. Bir fizik tedavi ya da masaj uzmanı, kas iskelet ağrısı ya da güçsüzlüğüyle baş etmenize yardımcı olabilir. Herhangi bir ilaç almadan ya da bir tedavi denemeden önce mutlaka doktorunuza danışın.

Nasıl Baş Edilir

Gebelik Sırasında Yatak İstirahatiyle Nasıl Baş Edilir

Yatak istirahatı olasılığını önce, yoğun hayatınızdan bir kurtarıcıymış gibi hoş karşılayabilirsiniz; fakat uzadıkça kendinizi yalıtılmış, engellenmiş ve sıkılmış hissedebilirsiniz. Neyse ki yatak istirahati günlerinizi, haftalarınızı ya da aylarınızı daha güzel ve üretici hale getirebilecek pek çok şey vardır.

  • Program yapın. Günler ve geceler, her ikisini de yatakta geçirirseniz, birlikte kolayca geçebilir. Bazı programlarınızı zamana göre ayarlayın. Sabahları giyinin. Birkaç arkadaşınızı aramak, doktor randevularını programlamak ya da bebek için gereken eşyaları internetten satın almak gibi gün içinde yapılacaklar listesi hazırlayın ya da “faaliyetlerinizi” planlayın.
  • Okuyun. Okuma alışkanlığı edinin; bebek geldikten sonra okumak için zamanınız olmayacak. Ebeveynlik kitapları, dergiler, internet siteleri; bebek isimleri kitapları, gazeteler, dergiler, romanlar hatta daha sonra çocuğunuza okumak isteyeceğiniz çocuk kitapları iyi seçenekler olabilir.
  • Film izleyin. Televizyonda ya da internette film izleyin, DVD kiralayan hizmetlerden faydalanın.
  • İnsanların yardım etmesine izin verin. Yardım istemek zor gelse de, bunu yapmanız gerekir. Eğer bir arkadaşınız ya da aile bireyiniz, size nasıl yardım edebileceğini sorarsa süpermarketten alışverişi yapması ya da siz yeniden ayağa kalkana kadar sırayla araba kullanma anlaşmanızdaki sıranızı alması gibi özel ricalarınızı ona bildirin.
  • Günlük tutun. Gebelik sürecini kaydetmek (sadece kendiniz için) ya da belgelendirmek (belki de bunu bir gün çocuğunuzla paylaşırsınız) için bir günlük tutun. Belki iki tür günlüğü birden tutabilirsiniz.
  • Yazışma alışkanlığı edinin Mektupları yanıtlayın, faturaları ödeyin, bebek hediyeleri için notlar yazın ya da bebeğiniz doğduğunda iletişim kuracağınız kişilerin (isim ve posta adresleriyle) listesini yapın.
  • Çevrimiçi destek alın. İnterneti yatak istirahatindeki diğer annelerden destek bulmak için kullanın. Empati ve tavsiye için mesaj panolarını ya da sohbet odalarını kontrol edin.
İLGİLİ MAKALE

Hamilelik ve Myom

Op. Dr. Aytun AKTAN

Ben dün eczaneden aldığım 3 TL lik gebelik testinden yaptım negatif çıktı ama karnim şiş hergun öğlen ve akşam sıraları modem bulanıyor acaba hamilemi... devamı