Diyet yapacak olanlar, öncelikle kararlı ve inatçı olmalıdırlar. Kafalarında verecekleri kilolara dair bir ideal olmalı. Çünkü her birey, kendi vücudu için ideal olan kiloyu en iyi kendisi bilir. Ancak bu ideal kilonun 1-2 kilo altına düşmeyi hedeflemelidir. Çünkü vücudun kendini dengelemesi gerekir.
Diyete başlarken uzun vadeli düşünmek, başarıyı koşullayan etkenlerden biridir. Çünkü bu kilolar kişinin vermek istediği kadar kısa sürede değil, çok daha uzun bir zaman dilimi içinde alınmıştır. Kilo vermeye çalışırken, kişi bir daha kilo sorunu yaşamayacak biçimde hareket etmelidir. Böyle bir anlayışla hareket edildiğinde, kilo verdikten sonra tekrar kilo sorunu yaşamak daha zor olacaktır.
İnatçı ve kararlı olmak gerek
İşin başında inatçı ve kararlı olduktan sonra, düzenli ve dengeli beslenmek, kardiyo ağırlıklı egzersiz yapmak, başarılacağına dair inancı yitirmemek, kilo vermek için çok önemli etkenlerdir. Çünkü kilo verirken vücut belli kilolarda takılabilir ve bir süre bu kiloyu koruyabilir. Çünkü vücut, uzun süre aynı kaldığı kilolarda kendini daha rahat hissettiği için bir süre o kiloya takılabilmektedir. Yani kişi diyeti sürdürdüğü halde vücudu aynı kiloda birkaç hafta kalabilir. Burada en önemli unsur, kişinin inancını yitirmemesi, 3-4 hafta aynı kiloda kalsa bile diyeti sürdürmesi oldukça önemlidir.
Burada kişinin, aynı kilolara yeniden dönmemek için inatçı ve kararlı olması belirleyici etkendir. Çünkü kişiler yeniden kilo alabileceklerini düşünebilmektedirler. Bu düşünceden uzaklaşmak gerekir. Kişinin bundan sonra düzenli ve sağlıklı besleneceğine ve kilolarını koruyacağına dair olumlu ve kararlı bir tutum benimsemesi, en önemli faktördür.

Op. Dr. Sinan GÖKER

hocam ben stargardt hastasiyim .göz numaram 2.5 numara.bu rahatsizligım ne kadar ilerler.körlük durumu olur mu.nelere dikkat etmem lazim.teşekkürler... devamı