Dişte çürük olduğunun anlaşılması, genel olarak ağrıyla gerçekleşir. Çünkü bizim toplumumuzda bireyler, ağrıyı hissetmeden doktora başvurmazlar.

Oysa en azından senede bir kez doktora görünmek, diş çürüklerini daha başlangıç aşamasında öğrenmeyi mümkün hale getirir. Ve bu aşamadaki diş çürükleri, çok kolay bir şekilde tedavi edilmiş olur.

Hastalar diş çürüğünü ilk olarak dişte oluşan soğuk, sıcak gibi durumlara karşı hassasiyetle fark ederler. Çürüğün ilerlediği ve bir çürük çukuru oluştuğu durumlarda, çürük kavitesinin içine dolan, tümüyle temizlemenin mümkün olmadığı yiyecek artıklarının yol açtığı kokuşmalar meydana gelir.

Çürüğün en önemli belirtisi hassasiyettir

Fakat ağız kokusunun tek nedeni diş çürükleri değildir. Başka hastalıklar da ağız kokusuna yol açabileceği için, ağız kokusu mutlaka bir diş çürüğünün belirtisi olmayabilir.

Diş çürüğünü anlamanın diğer bir yolu ise, dişte kırılma olmasıdır. Ya da ağızda daha önce hiç duyulmayan bir koku oluşabilir. Fakat en önemli belirtisi hassasiyettir.

Çürük, ilk başladığı aşamada ağrı yapmaz. Dişin mine, dentin ve pulpa denilen katmanları vardır. Eğer çürük mine seviyesindeyken ve küçük bir leke halindeyken hasta çürükten kuşkulanıp doktora gidebilirse, daha başlangıç aşamasında tedavi ettirmiş olur.

Ama kişinin çürüğü fark etmesi, pulpaya ulaştığı, yani oldukça ilerlediği bir aşamada gerçekleşir.

Dt. Bedri ÖZARSLAN

Ön diş darbe gördü rengi gitti kararma falan röntgen de çürük değil çıktı kan girmiş içine ne yapılabilir... devamı