Bir başarısızlık durumunda kendini kötü hissetme hali pozitif bir duruma dönüştürülebilir. Bu dönem size neyin olup bittiğini düşünme ve bir dahaki seferde neyi farklı yapacağınızı planlama fırsatı verir. Başarısızlıkla sona ermiş bile olsa süreç sırasında doğru yaptığınız şeyleri düşünmek de önemlidir. Pozitif yönleri akılda bulundurmak tecrübeden öğrendiklerinizi fark etmek ve gelecekte bunları kullanmak adına sizi teşvik eder.

Küçük bir geri adım, değerlerinizi gözden geçirmek ve öncelikleri belirlemek için size mükemmel bir fırsat sunar. Neleri gereğinden fazla değer verdiğinizi görebilir ve hala sizin için önemli olup olmadıklarını sorgulayabilirsiniz. Sizin için anlamı olan hedefleri başarmaya çalıştığınızdan emin olmalısınız, haklı çıkmak veya kimseyi etkilemek için değil. Sizin için önemli olan şeyleri değerlendirin ve yeni hedeflerinizi buna göre belirleyin.

Bir başarısızlık sonrasında kendinizi toparlarken minnettar olduğunuz şeyleri düşünün. Bunlar gün içinde yolunda giden ufak tefek şeyler bile olabilir. Minnettarlığı artırmak mutluluk, kararlılık ve iyimserlik sağlayacaktır. Bunlar da kendinizi toparlamanızı hızlandırır. 

Bir süre boyunca zorlandığınız ama sonunda başardığınız en az üç şeyi yazın. Bu vakalarda başarmanızı sağlayan faktörleri not alın ve bunları güncel durumunuza entegre etmeye çalışın. Güçlü yanlarınıza odaklanmanız tekrar zirveye çıkmanızı sağlayabilir. Bir başarısızlık yaşadığınızda güvenle kendinize güçlü olduğunuz yönleri hatırlatın ve bunları kullanarak yolunuza devam edin. 

Örnek aldığınız kişilerin hikayelerinden ilham alabilirsiniz. Hemen hemen her başarılı kişi çokça başarısızlık atlatıp bugüne gelmiştir. Rol modellerinizi belirleyerek onların yaşadıklarının size umut vermesini sağlayabilirsiniz. Hayal kırıklığınızı zekice ele almak hatalarınızdan ders almanızı ve gerçek arkadaşlarınızı tanımanızı sağlar. Size yakın olan kişilerden destek almaktan çekinmeyin. 

Kişisel zevkinize göre başarısızlık kelimesini farklı kelimelerle değiştirmek de işinize yarayabilir. Başınıza gelen olaya başarısızlık yerine bir "hata” veya "yanlış hesaplama” olarak bakabilir, sonraki adımınızı daha güvenle atabilirsiniz. 

Prof. Dr. Kaan AYDOS

İlk tüp bebek denememiz başarısızlıkla sonuçlandı eşimde azosperm var bir yıl önce de kemoterapi gördü şimdi mikroenjeksiyon uygulamasını düşünüyoruz ... devamı