Kış aylarında görülen akut bronşit, yüzde 70-80 oranında virüslerden kaynaklanır. Yüzde 10 oranında atipik mikro bakterilerden oluşabilir.

Kronik bronşitte ise, yine virüsler ön planda olmasına rağmen bir takım bakteriler devreye girebilir. Bu yüzden akut bronşit tedavisi ile kronik bronşi tedavisinin birbirinden ayrı ele alınması gerekir.

Hastaların bronşite eşlik eden bir reflüsü olup olmadığı sorgulanmalıdır. Çünkü sıklıkla hastalarda reflü olabilmektedir. Eğer varsa, mide asidini kesici ilaçların tedaviye eklenmesinde fayda vardır.

Kişinin gerçekten bronş hiperreaktivitesi varsa, nefes darlığı görülüyorsa, bronşları dinlendiği zaman ciddi hırlamalar duyuluyorsa, bu durumda bronş genişletici ve hassasiyet azaltıcı bir takım astım ilaçları kullanmakta yarar vardır.

Bazen bronşit o kadar uzar ve o kadar şiddetli olabilir ki, o zaman hastalara dışarıdan kortizon vermek gerekebilir. Ancak kortizon kullanımı kesinlikle uzayan vakalarda ve mutlaka doktor kontrolü altında olmalıdır.
İLGİLİ MAKALE

Bronşitin belirtileri

Prof. Dr. Erol TAŞDEMİROĞLU

Hocam mr sonucunu yolluyorum. Servikal aks duzlesmis olup üst kısımlarda kifoz gelişmiştir. Çok sayıda diskte dejeneratif sinyal kayıpları gözlenmekt... devamı