Bipolar Bozukluk

İki uçlu duygu durum bozukluğu olarak da tanımlanan bipolar bozukluk mani ve depresyon nöbetlerini içeren ruh hali olarak açıklanır.Günümüzde gittikçe artan bipolar bozukluğun nedeni henüz tam olarak saptanamamıştır ancak çeşitli araştırmalar genetik yatkınlığın, biyolojik farklılıkların, nörotransmitterlerdeki dengesizliklerin, hormonların, çevresel etmenlerin ( vefat, istismar, stresli yaşam vb) etkili olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bipolar bozukluk aşırı alkol tüketimi, finansal problemler, zayıf iş ve okul performansı gibi sosyal çevreye oldukça zarar veren bir rahatsızlıktır. Peki, bipolar bozukluk kendini nasıl belli eder?

Yorgunluk

Bipolar bozuklukta uçlarda seyreden duygu dalgalanmaları zihinsel ve bedensel yorgunluğa neden olur. Bipolar bozukluğu olan bireyler derin bir bitkinlikten ve gün içerisinde sıkça yaşadıkları halsizlikten şikâyet ederler. Uyku problemlerinin ortaya çıkması bireylerin dinlenme ihtiyacını da arttırır.

Konsantrasyon Problemi

Derin düşünmenin artması gün içerisinde yapılan aktivitelere olan ilgi ve konsantrasyonu dağıtır. İlgisiz ve keyifsiz olan bireyler yapması gereken yükümlülüklerini ihmal eder.

Cinsel İsteksizlik

Özgüveni sarsan bir rahatsızlık olan bipolar bozukluk cinsel isteksizliğe de neden olur. Sarsılan özgüvenle birlikte her şeyden kuşku duyma bireylerin bezgin bir ruh haline bürünmesine neden olur.

Ani Tepkiler

Aşırı sevinç, coşku, yeni fikirler, hızlı düşünme, algıda değişiklik yerini aşırı saldırganlığa, paranoyaya ve başkalarının kendisi hakkında kötü konuştuğunu düşünmeye bağlı olarak ortaya çıkan ürkekliğe bırakabilir.

Görüntü Halisünasyonu

Bipolar bozukluğu olan bireylerde değişen algılama ve beyin fonksiyonları görüntü ve ses halüsinasyonlarına neden olabilmektedir.

Aşırı Alkol Tüketimi

Manik- depresif hastalar iyi geleceğini düşünerek aşırı alkol tüketimine ve uyuşturucu kullanımına meyilli olurlar. 
 

Prof. Dr. Kaan AYDOS

Kronozon bozukluğu var hocan 2 parça kendi aralarında değişmiş ne önerirsiniz... devamı