Felç, beynin bir kısmına kan akışının engellenmesinden dolayı ortaya çıkan nörolojik belirtilerin ani bir öncülü olarak tanımlanır. Eğer uyurken felç geçirilirse, uyandıktan sonra belirtilerin var olması, felcin işareti olarak görülebilir. Bu bağlamda felci ve bazı kişilerin mini felç olarak adlandırdığı geçici iskemik atağı (GIA) birbirinden ayırabilmek önemlidir.

Hareket veya koordinasyonla alakalı problemler felce işaret edebilir. Vücudun bir ya da iki yanında birden görülen ani bir güçsüzlük veya hareket edememek böyle bir problemin işaretidir. Felçler genellikle beynin yüzün ve dilin hareketinden sorumlu bölgelerini etkiler. Dolayısıyla yüz ifadelerinde, çiğnemekte, yutmakta, dili hareket ettirmekte zorluk felcin gerçekleştiğine dair işaretler olabilir. Koordinasyon felcin etkilediği bir diğer beceridir. Yürümekte veya dengede durmakta zorlanmak, beynin koordinasyonunu gerektiren diğer normal aktiviteleri gerçekleştirememek felçle alakalı sonuçlar olabilirler.

Hisler de uyurken geçirilen felçten etkilenebilirler. Görüşün aniden tamamen veya kısmen kaybedilmesi, görüşün buğulanması, çift görmek, göz hareketlerinde zorluk çekmek duyularda görülen işaretlerdendir. İşitme veya koku hissiyle ilgili belirtiler de görülebilir. Bunların yanında acıya, dokunmaya veya sıcağa karşı duyarsızlık, özellikle de vücudun ya da yüzün, bir yarısının tamamında ya da bir kısmında görülüyorlarsa kişinin felç geçirmiş olabileceğinin işaretidirler.

Beynin düşünmeyi ve daha yüksek kavrayışı kontrol eden bölgeleri de felçten etkilenebilir. Bilinç kaybı, kafa karışıklığı, hafızanın aniden kaybedilmesi, konuşurken ve konuşulanları anlarken, yazarken, okurken zorlanmak felç belirtilerinin arasındadır. Ani şiddetli baş ağrısı, özellikle de bilinç kaybı, mide bulantısı ve kusma ile görüldüğünde ciddi bir felç türünün geçirilmiş olabileceğine işaret ederler. Ancak bu felç türü geçirilirken kişinin uyku halinde kalmasının olasılığı oldukça düşüktür.

Felç gibi geçici iskemik ataklar da (GIA) beyne kan akışının engellenmesi ile oluşur. Ancak GIA durumunda kan akışı birkaç dakika içinde normale döner. Kan akışı azaldığında nörolojik belirtiler görülebilir ancak beynin hiçbir bölgesi önemli hasar almaz ve belirtiler de zaman içinde kaybolurlar. GIA’nın nörolojik belirtileri 5-15 dakika sürerken, felç tanımı koyulması için etkilerin 24 saat sürmesi beklenir. Belirtilere bağlı olarak GIA geçiren bir insan bu sırada uyanmayabilir. Uyandığında ise belirtiler geçmiş olacağından kişi bunu yaşadığını hiç fark etmeyebilir. Ancak GIA’ların tekrar yaşanma ihtimali yüksektir.

Prof. Dr. Kaan AYDOS

sperm sayımı artırmak için nasıl bi operasyon geçirmem gerekir hocam. varikosel ameliyati da oldum ama sperm sayım hala 9.600.000 ???... devamı