Tiroid kanserinin teşhisinde, bir belirti olmasını beklemeden, hastaların check-up programları içerisinde tiroitlerinin değerlendirilmesi sonucunda ortaya çıkması arzu edilir. 

Çünkü belirti veren, boyut olarak ciddi bir boyuta varmış ve evre açısından daha ileri evreye gelmiş bir kanserdir. Kimse boynundaki 5 milimetrelik ya da 1 santimlik bir kitlenin varlığını hissedemez. Bu ancak bir check-up sırasında uygulanan bir ultrasonografiyle ya da uzman bir kişinin çok hassas bir muayenesiyle ortaya çıkarılabilir. 

Araştırmalar şunu göstermiştir ki, çok uzman kişiler bile, boyundaki 1,5 santim çapındaki bir kitleyi ancak elle fark edebilirler. Bu da kanser açısından çok ciddi bir boyut anlamına geldiği için, daha bu boyutlara gelmeden, yani elle fark edilmesi mümkün olmayacak boyutlardayken yakalanması gerekir. Bunun için de yıllık check-up programları önerilir. 

Yapılması gereken tahliller 

Tahlil olarak, kandaki hormon seviyelerinin ölçümü, sağlıklı bir metabolizma açısından fikir verici olacaktır. Ama ultrosonografi, gerekiyorsa bununla birlikte bir iğne biyopsisi, yine gerekiyorsa eskiden daha çok kullanılan fakat günümüzde daha az kullanılan bir tiroid sintigrafisiyle bu nodülün çalışan bir nodül, yani halk arasında bilindiği şekliyle sıcak ya da soğuk bir nodül olup olmadığını ortaya koymak mümkündür. 

Kanserler daha çok soğuk nodüllerin içinden çıktığı için, eskiden soğuk nodül teşhisi konulan bütün hastalara ameliyat önerilirdi. Bugün ise böyle bir yaklaşım söz konusu değildir.

Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ

Hocam kanser hastalarında genel olarak ağrı nasıl olur?... devamı