Tip 1 Diyabetli Çocuklar: Hastalıkla Yaşamak - Evde Tedavi

Tip 1 diyabeti olan çocuğunuzun günlük bakımı çocuğunuzla aranızda sürtüşmelere yol açarak bunaltıcı görünebilir. İşte yardımcı olabilecek bazı ipuçları:

Yemek saatlerini daha az stresli hale getirin

Çocuğunuzun belirli miktarda karbonhidrat almasını istiyorsanız yemek saatleri çoğu zaman savaş alanına dönebilir. Bunu önlemek için aşağıdakileri yapabilirsiniz:

  • Uzman bir diyetisyenle düzenli olarak görüşün. Uzman diyetisyen çocuğunuzun iştah ihtiyaçlarını karşılayan ayrıca partiler ve okul aktiviteleri gibi özel durumları hesaba katan bir plan oluşturmanıza yardımcı olabilir. Küçük çocuklarda alternatif yemek seçenekleri işe yarayabilir.
  • Hızlı etki eden insülin kullanın, böylece çocuğunuzun yediklerine göre bir yemekten sonra insülin dozu verebilirsiniz.
  • Karbonhidrat sayımı yapın.

İnsülin vermeyi daha az sıkıntılı hale getirin

Çocuğunuz günde birkaç kez insülin enjeksiyonu alabilir veya insülin pompası kullanabilir. İğnenin nasıl yapılacağını öğrenin.

Makul bir şekilde gözlem yapın

Günde birkaç kez şeker ölçümü yaparsanız (kahvaltıdan önce, yemeklerle ve yatmadan önce) çocuğunuzun kan şekeri seviyelerinin ne kadar iyi hedef aralıkta kaldığını bilebilirsiniz. Çocuğunuz hasta olduğunda daha sık ölçüm yapmalısınız. Çocuğunuzun doktoruyla oluşturacağınız hasta günler rehberini takip edin veya doktorunuzu arayın. Doktorla konuşmadan çocuğunuza reçetesiz satılan ilaçlardan asla vermeyin.

Fiziksel aktiviteyi teşvik edin

Uzmanlar, gençlerin ve çocukların (6 yaşından itibaren) her gün en az 1 saat orta derecede veya güçlü aktivitede bulunmalarını tavsiye etmektedir. Ve haftada 3 veya daha fazla gün yapmayı tercih ettikleri spor atviteleri:

  • Onların daha zorlu nefes almalarını ve kalp atımlarının daha hızlı olmasını sağlamalıdır.
  • Kaslarını güçlendirmelidir. Örneğin oyun parkındaki aletlerde oynayabilir, halat çekme oyunu oynayabilir, ağırlık kaldırabilir veya direnç bandı kullanabilirler.
  • Kemiklerini güçlendirmelidir. Örneğin koşabilir, sek sek oynayabilir, ip atlayabilir veya basketbol ya da tenis oynayabilirler.

Her gün toplam 1 saat veya daha fazla faal olmaları da uygundur.

Tip 1 diyabetli çocuklar diyabetsiz çocuklar gibi sportif faaliyetlere katılabilirler. Ama insülin kullanan çocukların egzersiz sırasında ve sonrasında düşük kan şekeri riski vardır. Tip1 diyabeti olan çocuğunuzun güvenli bir şekilde egzersiz yapması için bazı ipuçları düşük kan şekeri seviyelerini engellemeye yardımcı olabilir.

Çocuğunuzun faal olmamaya eğilimi varsa, şunları yapmanız gerekebilir:

  • Video oyunları oynama, TV seyretme veya bilgisayarı kullanma sürelerini sınırlayın. Ebeveynlere TV süresini günde 2 saat veya daha azı ile sınırlamaları öğütlenmektedir.
  • Çocuğunuzla birlikte yapabileceğiniz bazı faaliyetler planlayın, örneğin kaymak veya bisiklete binmek.

 

İniş ve çıkışları yakalamak

Kan şekeri seviyeleri tehlikeli seviyelere çok hızlı düşebildiğinden:

  • Çocuğunuzun tıbbi kimliğini her zaman taşımasını sağlayın, böylece sağlık personeli doğru bakımı yapabilir. Tıbbi kimlik bileklikleri, kolyeleri veya diğer biçimleri eczaneden veya internet üzerinden kolayca alabilirsiniz.
  • Çocuğunuza bakan herkesin düşük kan şekerinin hızlı bir şekilde nasıl tedavi edileceğini bilmesini sağlayın.

Yüksek kan seviyeleri daha yavaş saatler veya günlerde gelişir.

Çocuğunuzu sağlıklı ve güvenli tutun

Planlama ve dikkatle çocuğunuz güvenli ve sağlıklı bir yaşam sürebilir. İşte bazı öneriler:

  • Çocuğunuzun yalın ayak dolaşmamasına gayret edin. Bir ayak problemi fark ettiğinizde küçük bir şey bile olsa müdahale etmeden önce doktorunuzla konuşun.
  • Çocuğunuzun günlük bakım veya diyabet için okul planını güncel tutun.
  1. Bebek bakıcısı ve diğer bakıcılara yazılı olarak talimat verin.
  2. Çocuğunuzun aşılarını güncelleyin.
  3. Çocuğunuzun kendi cildine, dişlerine ve dişetlerine bakım yapmasına yardımcı olun. Çocuğunuzun her 6 ayda bir diş muayenesinden geçmesini sağlayın.
  4. Dengeyi koruyun.

Diyabet gibi ilgi gerektiren bir hastalıkla uğraşmak zordur. Aşağıdakileri yapabilirsiniz:

  1. Diyabetli çocukların ellerinden geldiğince tedavilerine katılmalarına izin verin.
  2. Diyabetli çocukların ebeveynleri için destek gruplarına katılın. Bu gruplar oldukça yararlı olabilirler, özellikle teşhisten sonraki ilk birkaç yıl için.
  3. Çocuğunuzu diyabetli çocuklar için kamplara katılmaya teşvik edin. Çocuğunuz için iyi bir öğrenme deneyimi olacak ve size biraz zaman kalacaktır.
İLGİLİ MAKALE

Dünya Diyabet Haftası

Doç. Dr. Özgür KARACAN

akciger rahatsızlığında dolayı yedikule göğüs hastenesine gitim rötgen ve kan tahlilerimden sonra intertisyel ac tanısını koydular sonra evde oksije... devamı