Kadınlarda doğum sonrası görülen bir enfeksiyon hastalığıdır. Enfeksiyon faktörleri, komplike doğum esnasında, kadının doğum kanalına girer. İlk aşamada vajinanın iltihaplanması, rahim ya da rahim boynunda meydana gelir ve sonrasında enfeksiyon yayılır (humma). Lohusalık hummasının birçok aşaması, enfeksiyonun büyüklüğüne ve de şiddetine göre kararlaştırılır. İlk aşamada enfeksiyon, vulvar ağzı bölgesinde iltihaplanma ile sınırlıdır (postpartum endometriozis, postpartum apse). İkinci aşamada, enfeksiyon vulvar ağzının gerisine yayılır fakat lokalize kalır (periuterin dokular ve uterin apendajlar; femoral damar trombosit, rahim ve idrar boşluğu damarı). Üçüncü aşamadaysa enfeksiyon, yaygın olanı kadar şiddetlenir (yaygın karın zarı iltihabı, septik şok, ilerleyen tromboflebit). Lohusalık hummasının son aşamasındaysa enfeksiyon yaygınlaşır (humma).

Uterus enfeksiyonları (endometriozisler) en yaygın türleridir. Hastalık, doğumdan sonraki üç ya da beş gün içerisinde başlar. Belirtileri arasındaysa bitkinlik, güçsüzlük, 37,5°-38°C’ye kadar ateş yükselmesi, karın ağrısı ve artan doğum sonrası boşalmalar yer alır. Hastalık, on günden 12 güne devam edebilir. Eğer enfeksiyon uterusun gerisinde yayılırsa, üriner apendajlar da etkilenebilir (salpenjoooforit). Mastiz, genlikle doğumdan gelişir. Lohusalık hummasının özel bir türü de, kolifrom mikroplar kan dolaşımına girdiği zaman gelişen, septik endotoksin şoktur. Mikroplar zarar gördüğü zaman, bir şok durumu yaratan güçlü bir endotoksin salınımı gerçekleşir. Şok, genellikle dolaşım yetersizliğine neden olur ve hastalık genellikle akut böbrek yetmezliğin ortaya çıkmasıyla sonuçlanır.

Tedavisindeyse hastane bakımı ve istirahat gerekir. Tedavi sürecinde antibiyotikler, sulfanilamitler ve de antikoaluganlar uygulanabilir. Desansitizasyon terapisi, vücut direncini yükselten enfeksiyon maddelerinin yanı sıra tavsiye edilebilir (fraksiyonel kan değişimi, plazma). Difüze karın iltihaplarındaysa cerrahi müdahale gereklidir. Bu enfeksiyondan korun önlemleri arasındaysa doğumhanelerde sıhhi önlemlerin sıkı bir şekilde takip edilmesi, basil taşıyan sağlık personelinin tespiti ve tedavisi, çoğalmakta olan hastalıkların erken teşhisi ve tedavisi yer alır.

Puerperal ateş

Puerperal ateş, yaniloğusalık ateşi, doğum ya da yanlış tedavi sonrasında bayanların karşılaştıkları bir bakteriyel enfeksiyondur. Ciddi bir kan zehirlenmesi olan lohusalık hummasında gelişebilir. Eğer tedavi edilmezse ölümcül olabilir.
İLGİLİ MAKALE

İlk Lohusalık Dönemi