Kondroitin

Kondroitin, insanların ve hayvanların bağlantı dokularında doğal olarak bulunan bir maddedir. Takviye olarak kondroitin, kemik ve eklem kireçlenmesi tedavisinde popülerdir.

?

Kullanımı

Kondroitin Kullanımı

Kemik ve eklem kireçlenmesi tedavisinde kondroitin, genellikle diğer bir destek olan glukozaminle birlikte kullanılır.?

Kondroitinin, eklem ve kemik kireçlenmesine iyi geldiğine ilişkin kanıtlar farklılıklar gösterir. Bazı araştırmalara göre, kondroitin söz konusu rahatsızlıklar üzerinde etkilidir. Kondroitinin ağrıyı azaltıp, eklem hareketlerini iyileştirdiği ve ağrı kesicilere duyulan ihtiyacı azalttığı doğrultusunda bulguları mevcuttur.

Bununla birlikte, son dönemde yapılan birçok araştırma daha az umut vericidir. Çalışmalara göre, kondroitin desteklerinin bir faydası varsa bile bu, çok azdır. Eğer kondroitini kireçlenme için kullanmayı düşünüyorsanız, doktorunuzla en son kanıtlar ışığında konuşmalısınız.

Kondroitin desteklerinin, kronik mesane iltihaplanması ve diğer mesane rahatsızlıklarının tedavisinde yardımcı olabileceği düşünülmektedir. Ayrıca kondroitinin, kalp rahatsızlıklarına iyi gelebileceğini gösteren bazı başlangıç bulguları vardır. Bazı durumlarda kondroitin takviyeleri, kalp krizi riskini azaltabilir. Ancak, bu konularda daha fazla araştırma yapılmasına gereksinim vardır.

Kondroitinin, Parkinson gibi başka rahatsızlıklar üzerindeki etkileri hakkında da araştırmalar yapılmıştır. Ancak, şimdiye dek söz konusu rahatsızlıkların tedavisinde bir rol oynadığına dair kanıtlar netleşmemiştir.

?

Doz ve Kullanma Şekli

Kondroitin Dozu ve Kullanım Talimatları

Kondroitin yerleşik, kabul edilmiş bir tedavi aracı olmadığından, ideal dozu da belirsizdir. Eklem ve kemik kireçlenmesi için yapılan bazı araştırmalarda günde bir kez, bin 200 ila bin 800 miligram doz kullanılmıştır. Diğer çalışmalarda ise, günde iki ya da üç kez, 200 ila 400 miligram olmak üzere daha düşük dozlar kullanıldı. Bu konuda doktorunuzun tavsiyelerini alın.

Birçok kişi, kondroitini glukozaminle birlikte kullanmaktadır. İkisinin bileşimini kullanmanın, kondroitin ve glukozamini tek başına kullanmaktan daha tercih edilir olup olmadığı maalesef hala belirsizliğini korumaktadır.

?

Kaynakları

Kondroitin Kaynakları

Kondroitin, hayvan dokularında doğal olarak bulunur; özellikle de bağlantı dokularında. Hayvan kemiklerindeki kıkırdaklar yüksek düzeyde kondroitin içerir. Bazı kondroitin destekleri ise, köpek balığı ve sığır gibi hayvan kaynaklarından elde edilir.

?

Takviyeleri

Kondroitin Takviyeleri

Kondroitin çoğunlukla tablet ya da kapsül şeklinde satılır. Ayrıca lokal kullanım için krem olarak da bulunur. Tıpkı diğer destekler gibi kondroitini de serin, kuru bir yerde muhafaza edin; doğrudan güneş ışığından ve nemden uzak tutun.  

?

Uyarıları

Kondroitin Uyarıları

  • Yan etkiler: Kondroitinin insanların çoğunluğunda güvenli olduğu görülmüştür. Yan etkileri seyrektir. Bazı kişiler baş ağrısı, duygusal değişiklik, kaşıntı, kurdeşen, ishal ve başka semptomlar yaşadıklarını bildirmişlerdir. Herhangi bir yan etki yaşıyorsanız, bir doktora başvurun.
  • Riskler: Kabuklu deniz hayvanı alerjisi olan kişiler, astım ya da prostat kanseri olanlar, doktorlarıyla konuşmadan kondroitin desteği kullanmamalıdırlar. Kondroitin kan inceltici işlevi görebileceğinden, başta kanama bozukluğu olan kişiler olmak üzere kanamaya neden olma riski vardır.
  • Etkileşimler: Eğer düzenli olarak bir ilaç kullanıyorsanız, kondroitin desteği kullanmaya başlamadan önce doktorunuzla konuşun. Kan incelticiler, steroid olamayan ağrı kesiciler (NSAID) ya da ginkgo biloba, sarımsak ve saw palmetto (bir tür ağaç) takviyeleriyle etkileşime girebilir. 

Güvenilirliği ile ilgili kanıt yetersizliği olduğundan, kondroitin destekleri çocuklarla hamile ve emziren kadınlara önerilmez.

?