İstanbul Üniversitesi (İÜ) Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Aykan, belirtilerin ciddiye alınması, rutin kontrollerin ihmal edilmemesi ve gerekli hayat tarzı değişiklikleriyle kolon kanseri riskinin yüzde 60 oranında azaldığını bildirdi.

Yapılan açıklamaya göre, ''Kolon Kanseri Survivorları'' olarak bir araya gelen İstanbul Onkoloji Enstitüsü profesörleri, düzenledikleri basın toplantısında, kolon kanserinin erken tanı sayesinde önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirttiler.

Prof. Dr. Aykan, ABD'de ''Kolonumu Tara'' bilinçlendirme kampanyası ile yılda 35 bin kişinin kolon kanserinden kurtarıldığını kaydederek, kolon kanserinin karın ağrısı, halsizlik, kansızlık, kabızlık, ishal gibi belirtilerinin sıklıkla başka hastalıklarla karıştırıldığını, hastaların doktora başvurmada geç kaldığını ifade etti.

VİDEO: KOLON KANSERİ (KOLOREKTAL KANSER)

''Farkındalık artışı, tedavi başarısını da beraberinde getiriyor. Belirtilerin ciddiye alınması, rutin kontrollerin ihmal edilmemesi ve gerekli hayat tarzı değişiklikleri ile kolon kanseri riski yüzde 60 oranında azalıyor,'' diyen Aykan, en önemli tanı yöntemi olan kolonoskopinin artık çok daha kolay yapıldığını kaydetti.

Aykan, bu hastalığın tedavisinde laparoskopik ve robotik cerrahi uygulamalarının yaygınlaşmaya başlamasıyla, eskinin açık ameliyatlarının yerini giderek laparoskopik ameliyatların almaya başladığını belirterek, kolon kanserinde hayat kurtarıcı tedavinin erken evrede gerçekleştirilen cerrahi girişim olduğuna dikkati çekti.

VİDEO: CALİPSO SİSTEMİ (VÜCUT İÇİN GPS)

Obezite, diyabet ve metabolik sendromun kolon kanseri ile bağlantılı hastalıklar olarak görüldüğünü de dile getiren Aykan, kalori kısıtlamasının ve bol egzersizin ihmal edilmemesinin büyük önem taşıdığını belirtti.

Prof. Dr. Oktar Asoğlu da kolon kanseri ve rektum kanserinin yüzde 90 poliplerle geliştiğini kaydederek, şöyle devam etti:

''Öncelikle dışkıda gizli kan bakılmasını tavsiye ediyoruz ama mutlaka risk taşıyan bir hasta ise kolonoskopi istiyoruz. Hastalar bundan korkuyor. Çok hızlı, kolay ve uyutarak yapıyoruz. Kolon kanseri ve rektum kanseri yüzde 90 poliplerle gelişiyor. 50 yaşın üstünde yüzde 50 polip olabiliyor. Kolonoskopi ile polip aşamasında yakalanırsa polip alınıyor ve hastalık tamamen yok edilmiş oluyor. Eğer hastalık sonradan fark edilirse bile mevcut kemoterapi, radyoterapi ve cerrahi imkanlarımızla ki, Türkiye olarak dünyada çok çok iyiyiz bu konuda, hastalığı tedavi edebiliyoruz.'' 

Prof. Dr. İbrahim YURDAKUL

Hocam merhaba, Ben 40 yaşındayım, hiçbir şikayetim olmadan kontrol amaçlı endoskopi ve kolonpskopi yaptırdım. Biraz evhamlı biryimde :) Ailemde değil ... devamı