Birçok hormonal bozukluk, yemekten bağımsız olarak kişide şişmanlığa neden olabilir. Bu bozuklukların başında, tiroit bezlerinin az çalışması gelir. Tiroit bezi vücut için önemli bir hormondur, çünkü kişinin metabolizma hızını belirler.

Tiroit bezleri az çalıştığı zaman, vücutta şişmanlık meydana gelebilir. Bunun yanı sıra, insülin direnci denilen klinik bir tablo vardır. Bu da kişinin şişmanlamasına neden olabilir. İnsülin direncinde, şeker hastalığının öncü formudur. Kişide kan şekerleri normaldir fakat açlık insülin seviyeleri yüksektir. Uzamış açlıkta şeker yükleme testinde bozukluklar ortaya çıkar. Bu kişilerin kilo almaları, normal insanlara göre daha kolay olur.

Kilo vermeyi önleyen diğer hastalıklar
Geceleri kalkıp yemek yeme sendromu olan hastaların yaklaşık yarısında insülin direnci olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte, böbreküstü bezlerinin fazla çalıştığı kişilerde de şişmanlık meydana gelebilir. Böbrek üstü bezlerinin fazla çalıştığı kişilerde şişmanlıkla birlikte tansiyon sorunu ortaya çıkar. Vücutta kıllanma, boyunda deve hörgücüne benzeyen bir yağ birikmesi olur. Vücutta menekşe moru renginde çatlaklar oluşur. Bu kişilerin de kilo alması kaçınılmazdır.

Kadınlarda polikistik over denilen ve yumurta çatlama kusuruyla birlikte giden bir hastalık vardır. Polikistik overi olan kadınlar normal adet göremezler. Adetlerin 35-40 günlük uzamış süreleri olur. Vücutlarında kıllanma ve sivilcelenme görülür. Bunların yanında kilo alımı gerçekleşir. Polikistik over, kişiyi şişmanlatan hastalıklardan biridir.

Vücutta kansızlık ve vitamin eksikliği olması halinde, kişi eksik olan bu yiyeceklere karşı çok büyük bir istek duyabilir. Bu gıdaların çok tüketilmesi sonucunda da şişmanlık durumu ortaya çıkabilir.

Dyt. MELTEM ŞENİZ TOKSOY

mrb hocam ben 178 cm boyundayım 85 kiloyum ve ne kadar uğraşssam kilo veremiyorum bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz hangi tür gıdaları tüketmeme... devamı