Birçok danışanım gözlerini kocaman açarak hayretle sorar; ‘gerçekten kilo almak için gelen var mı?’  diye. Evet, toplumda şişmanların sayısı zayıflardan fazla ama kilo alamadığı için başvuran hastalarım da var. Bekleme salonunda karşılaştıklarında  ‘ bunun ne işi var burada  ‘ diyen gözlerle bakarlar birbirlerine. O onu, o onu kıskanır.

Ve evet ben de sayfamda daha çok zayıflama üzerine başarı öyküleri, makaleler paylaşırım. Ama bu sefer kilo almaya çalışıp alamayan danışanlarım, takipçilerim için kilo almanın püf noktalarını paylaşacağım.

Kilo alamamanın birkaç sebebi olabilir:

1.Genetik olarak metabolizması hızlı çalışan grupta olabilirsiniz. Herhangi bir sağlık sorununuz yoktur, sadece harcadığınız enerji aldığınızdan fazladır. Tek yapılması gereken kalorili besinleri arttırmaktır.

2.Sigara içiyorsanız bu durum besinlerin gerçek kokusunu ve tadını algılamanıza mani olarak iştahını baskılar. Ayrıca sigara metabolizmanızı hızlandırdığı için aldığınız harcadığınızı karşılamıyordur. Yapılması gereken; sigarayı bırakmak.

3.Bağırsaklarınızda parazit vardır ve tükettiğiniz besinleri sizinle paylaşır. Gaita (dışkı) testi ile bağırsaklarda parazit olup olmadığı test edilebilir. Bunun için bir gastroenterolog ile görüşmelisiniz.

4.Bir diğer sebep hormonal nedenlere bağlı olarak kilo alamama durumunuz vardır. Tiroit hormonları ve böbreküstü bezlerinin çalışma durumu bu soruna yol açabilir.

5.Yaşanılan bir stres, üzüntü, travma ile iştah kapanmıştır. Sorun psikolojiktir.

Eğer zayıfsanız ve kilo almak istiyorsanız; ilk yapmanız gereken bir dahiliye hekimine başvurmak ve gerekli tetkikleri yaptırmaktır. Sebep bir sağlık sorunu kaynaklı ise istediğiniz kadar yiyin kilo alamazsınız. Mutlaka önce bir sorun olmadığından emin olmak gerekir. Ondan sonra diyetisyene tahliller ile başvurulmalıdır.

Şişmanlık kadar aşırı zayıflıkta birçok sağlık sorununu beraberinde getirir. Sağlıklı kilo demek vücut kütle indeksiniz 18-25 arasında olması demektir.

Kilo almak için altın tüyolar;

1.Asla öğün atlanmayın, günde 6 -9 öğün beslenilmeye çalışın. Aşırı zayıf kişilerin temel sorunu hemen doymalarıdır. Bu yüzden gerekirse 1 saatte 1 küçük ama kalorili şeyler tüketin.

2.Yemeklerinizi ne çok hızlı ne de çok yavaş bir şekilde yiyin.

3.Yemek öncesi su içmek iştahınızı kapatır. Kilo vermeye çalışanlara nasıl yemek öncesi büyük bir bardak su için iştahınız kapanır diyorsak sizde tam tersi durum söz konusudur.

4.Yemeklerde çiğ sebzeleri, salataları aşırı büyük porsiyonlarda yemeyin. Hem kalorisi düşük olduğu için hem de liften dolayı çabuk doygunluk sağladıkları için iştahınızın hemen kapanmasına yol açabilirler.

5.Yemeklerinizin yanına 1 su bardağı kadar taze sıkılmış meyve suyu ilave edin. Meyve suyuna 1 yemek kaşığı kadar pekmez ilave edip iyice karıştırın. Böyle 150 kalorilik bir meyve suyu yerine 250 kalorilik bir meyve suyu içmiş olursunuz.

6.Yağlı tohumların ve kuru meyveleri kalorisi çok yüksektir. Ara öğünde arasına ceviz sıkıştırılmış kuru incirler hem sağlıklı hem de kalori bombaları olacaktır.

7.Şeker ve şekerli gıdaların kalorisi çok yüksektir. Günde en az 1 öğününüz mutlaka sütlü tatlı olsun. Ama bu sütlü tatlıyı şöyle hazırlamanızı öneririm; 1 kase sütlaç üzerine bol dövülmüş fıstık serpin.

8.Muz ve üzüm en kalorili meyvelerdir. Akşam yemek sonrası 1 orta boy muzu dilimleyin. Üzerine bolca bal dökün.  Onun üzerine bolca dövülmüş ceviz ya da fındık ve biraz tarçın. Bunu mutlaka denemelisiniz.

9.Süt ve ürünlerini bol tüketin. Ama mutlaka zenginleştirerek tüketin. Örneğin bir bardak süt içmek yerine içine 1-2 yemek kaşığı bal ilave edilmiş bir süt ekstra 100 -150 kalori almanızı sağlar.

10.Yağların kalorisi çok yüksektir. Küçük bir kase salataya bol zeytinyağı dökün ve yemeklerdeki yağ miktarınızı kontrollü bir şekilde arttırın.

11.Özellikle yatmadan yenen yemek daha çok yarar. Örneğin yatmadan önce bol ballı bir süt ve yanına 1 avuç kuruyemiş size kalori olarak geri dönecektir.

12.Eğer bunları yapmanıza rağmen daha fazla zorlayamıyorsanız uzman kontrolünde kilo alımınıza yardımcı olacak desteklerden yardım alın. Eczanede satılan Ensure tarzı içecekler ve GNC weight gainer en sağlıklı seçeneklerdir.

13.Düzenli olarak balık yağı ve multivitamin kullanın.

Dyt. Bahar Demirkıran

Dyt. MELTEM ŞENİZ TOKSOY

25 yasındayım 48 kilodayım kilo almak istiyorum ne yapabilirim... devamı