Keneler kendilerini deriye bağlamak ve kandan beslenmek için ısıran, küçük örümceğe benzeyen hayvanlardır (örümceğimsiler). Keneler pek çok kuşun ve hayvanın kürklerde ve derilerinde yaşar. Kene ısırıkları genellikle baharın erken zamanlarında ve yazın son döneminde, pek çok vahşi hayvan ve kuşun bulunduğu bölgelerde gerçekleşir.

Kenelerin çoğu hastalık taşımaz ve pek çok kene ısırığı ciddi sağlık sorunlarına neden olmaz. Ama bir keneyi bulur bulmaz mümkün olduğunca çabuk çıkarmak önemlidir. Kenenin bedenini çıkarmak, kenenin beslenmesi esnasında bulaştırabileceği hastalıklardan korunmanıza yardımcı olur. Kenenin başını çıkarmak da sizi ısırdığı bölgedeki deride enfeksiyonu önlemeye yardımcı olur.

Genellikle tek yapılması gereken keneyi çıkarmak, ısırık yerini yıkamak ve hastalık işaretlerini izlemektir. Bir kene tarafından ısırıldığınızda, tetanosu önlemek için tetanos aşısına ihtiyacınız olup olmadığını saptamak önemlidir.

Bazı kişiler kene ısırığına alerjik reaksiyon gösterebilir. Bu reaksiyon sadece birkaç rahatsız edici belirtiyle hafif olabilir. Ama ender vakalarda ciddi bir alerjik (anafilaksi) reaksiyon gerçekleşebilir.

Kenelerin taşıdığı hastalıkların çoğu ateş, baş ağrısı, bulantı, kusma ve kas ağrısı gibi grip benzeri belirtilere neden olur. Belirtiler kene ısırığının ardından 1 gün ila 3 hafta sonra başlayabilir. Bazen grip benzeri belirtilerin yanı sıra deri döküntüsü ya da yaralar ortaya çıkar. Yaygın kene ısırıkları belirtileri arasında şunlar yer alır:

  • Lyme hastalığı
  • Kayalık dağlar benekli humması
  • Tularemi
  • Erlikiozis
  • Nüksedici ateş
  • Kolorado kene ateşi
  • Babesiozis

Kene paralizi bir kene ısırığının ardından gerçekleşebilen ender bir sorundur. Dünyanın bazı bölgelerinde kene ısırıkları Güney Afrika kene ısırığı ateşi gibi diğer kene kaynaklı hastalıklara neden olabilir.

Uzm. Dr. Günnur ÖNARSLAN

hocam küçüklükten kalma ısırık izleri nasıl geçer sizden bi yardımcı olmanızı istiyorum... devamı