Astım hastalığı olan çocukların psikolojik rahatsızlık yaşama eğilimleri yaşıtlarına göre daha fazla olmaktadır. Yapılan deney, gözlem araştırmalar sonucunda astımlı çocukların, anksiyete, depresyon ve düşük özgüven gibi sorunlar yaşadıkları ortaya çıkmıştır. 

Hollanda’da yapılan bir araştırmada, çocukların astım ilaçlarını düzenli olarak kullandıklarında psikolojik sorunların azaldığı gözlemlenmiştir. Bu araştırmada, yaşları 8 ile 15 arasında değişen ve astım hastalığı kontrol altında olan 70 çocuk, astım hastalığı hiç olmayan 70 ayrı çocuk ile kıyaslanmış ve arada bir fark bulunamamıştır.

Araştırmadaki bütün çocuklar yaşlarına uygun olan, depresyon, anksiyete ve özgüveni ölçmek için tasarlanan anketleri doldurmuş ve nefes alma / hırıltı sorunlarını nasıl kontrol ettiklerine dair bir takım soruları da yanıtlamışlardır.

Neticede, astım kontrolü iyi olmayan çocukların, astımı iyi şekilde kontrol edilen çocuklara oran ile daha fazla psikolojik sorun yaşama eğilimi gösterdiği, her hangi bir kronik hastalığın doğru tedavisi ile psikolojik problemlerin ortadan kaybolabileceği ortaya çıkmıştır. 
Uzmanlar, eğer çocuklar ile planlı bir şekilde çalışılır ve uygun ilaç tedavileri takip edilir ise astım hastalığının tamamen kontrol altına almanın mümkün olduğunu ileri sürmektedir.

Nefes tüpleri astım krizleri durumunda nefes yollarını rahatlatmaktadır. Bu yüzden özellikle inatçı astımı olan çocuklar hava yolu ve alt mukus seviyelerini normale çevirmek için kortikosteroid soluk alma cihazı kullanmalıdır. Fakat birçok çocuk soluk tüpünü düzenli olarak kullanmamaktadır ve uzmanlara göre, böyle durumlarda çocuğun ebeveynleri ile olan ilişkileri incelenmelidir.

Peki, günümüzün tıbbi ekonomik ortamında, hastalar ve onların aileleri ile ilgili araştırmalar yapmak için zaman ve imkan var mıdır? 

5-10 dakika süren doktor muayenesi esnasında hastaların tedavisi için mükemmel bir plan yapabilmek imkansızdır. Birçok hastanede doktorlar ile derinlemesine ve uzun süren görüşmeler yapabilme imkanı bulunmamaktadır. 

Eğer astım hastası olan çocuğunuzun sürekli olarak astım nöbetleri geçirdiğini gözlemliyor iseniz, ilaçlarını almıyor olma ihtimali yüksektir. Eğer hastalığını kabul etmiyor ve ilaçlarını almıyor ise, hem astım hem de psikolojik sorunlar kötüye gidebilir.

Çocuklar özellikle arkadaşlarının yanında solunum tüplerini kullanmak istemiyor olabilirler. Bu sebeple kortikosteroid soluk alma cihazı kullanarak, solunum tüpü kullanmayı en aza indirebilirler.

Astımlı çocukların, doğru ilaçlar ve doğru bir tedavi ile spor yapabilme şansları olacak ve anksiyete riskleri azalacaktır.

Prof. Dr. Barbaros ILIKKAN

hocam bende astım var ventolin kullanıyorum önerebileceğiniz başka ilaçlar varsa sevinirim yaşım 13... devamı