Menstrual döngünün ortasındaki kan akışı, kadınlarda kaygılanmaya neden olabilir. Hamile kalmaya çalışıyorsanız veya korunmadan seks yaptıysanız, bilinmezlik ve kaygı daha da derinleşebilir. İmplantasyon kanaması ve regl arasındaki farkları öğrenerek, hangisini yaşadığınızdan emin olmaya çalışalım. Ama öncelikle implantasyon kanaması ne olduğunu açıklayalım.

Teknik tanımına göre, menstrual döngü sırasında yumurtlama gerçekleştiğinde, yumurtalıklar yumurtaları bırakır. Bir yumurta canlı bir spermle döllenir. Döllenen bu yumurta rahme ilerler ve rahim duvarına yerleşir. Rahim duvarı kan ve besinler bakımından çok zengin olduğundan, yumurta yerleştiğinde dışarıya kan akışı olur. Bu kan akışı, implantasyon kanaması olarak bilinir. Kadınların üçte biri hamileliğinde bunu yaşar, dolayısıyla oldukça yaygındır. İmplantasyon kanamasının ne olduğunu öğrendiğimize göre düzenli reglden nasıl ayırt edeceğimizi de keşfedelim.

İmplantasyon Kanamasıyla Regl

Akış Özellikleri

Regl kanaması çok yoğundur ve normalde en az üç gün sürer. İmplantasyon kanaması sınırlıdır, neredeyse lekelenme gibidir. İmplantasyon kanamasının süresi kadından kadına değişiyor olsa da, genel olarak bir iki gün içerisinde geçer. Ama bazı nadir durumlarda kadınların 12 güne kadar süren uzun implantasyon kanamaları yaşadığı görülmüştür. Dolayısıyla, implantasyon kanamasına dair kesin bir süre vermek zordur.

Akış Rengi

Akışın rengine bakarak implantasyon kanaması mı yoksa regl mi olduğunu ayırt edebilirsiniz. İmplantasyon kanamasındaki kanın rengi pembemsi veya kahverengimsidir. Bunun sebebi, implantasyon kanının vücuttan çıkmasının biraz zaman alması ve dolayısıyla tazeliğini yitirmesidir. Normal regl kanamasındaki kan rengiyse kırmızıdır ve içinde bol miktarda pıhtı bulunur. İki kanama türü kolaylıkla ayırt edilebilir.

Gerçekleşme Zamanı

İmplantasyon kanaması veya regl arasında ayrım yapmanın diğer bir yoluysa, hesap yaparak ne zaman implantasyon kanaması gerçekleştiğini bulmaktır. 28 günlük bir menstrual döngüyü ele alırsak yumurtlama 14. günde gerçekleşir. İmplantasyon kanaması ortalama olarak yumurtlamadan 9 gün sonra görülür. Bir kadının menstrual döngüleri 24 günlük bir döngüyle 32 günlük bir döngü arasında değişmekle beraber, implantasyon kanaması normalde reglden bir hafta kadar önce olur. Eğer merak ediyorsanız, lekelenmenin hemen arkasından gelen yoğun kanama büyük olasılıkla menstrüasyondur.

Regl sırasında kadınlar kramp, karın ve bacak ağrısı, baş ağrısı ve göğüste rahatsızlık yaşayabilir. Ama bu belirtilerin hiçbiri regl sonrasında devam etmez. İmplantasyon kanaması belirtileri hafif kramp, meme hassasiyeti ve mide şişkinliği içerir. İmplantasyon kanamasının belirtilerinden biri olan kramplar ilk birkaç ay, hatta hamileliğin tamamı boyunca devam edebilir. Diğer hamilelik belirtileri arasında 14 günden uzun süre bulantı, kusma, ruh hali değişiklikleri, meme hassasiyeti, yorgunluk, aşerme ve bazal vücut ısısında yükselme yer alır. Hamilelik testi yaptırmak için en iyi zaman, implantasyon kanamasının 3-4 gün sonrasıdır.

İmplantasyon kanamasının bazı belirtileri kadından kadına değişiklik gösterse de çoğu zaman aynıdır. Doğrulanmış bir hamilelik sırasında yoğun bir kanamanız olursa ve implantasyon kanaması mı yoksa regl mi olduğundan emin olamazsanız, bu bir düşük belirtisi de olabileceğinden, zaman kaybetmeden bir doktora gitmelisiniz. Dolayısıyla, menstrual döngünüzden bağımsız herhangi bir kanamanız olursa, teşhis edilmemiş bir sağlık sorunu olması ihtimaline karşı bir doktora danışın.

Op. Dr. Ebru ZÜLFİKAROĞLU

mart ayında reglim 1 hafta gecikti sonrasında 16 sında pembe ve çok az bir akıntı ertesi gün kahverengiye dönen bi akıntı daha gene miktarı az ve sonr... devamı