Ufak bir ayrım ama aşırı alkol tüketimi yetişkin beyin hücrelerini öldürmez, hasar verebilir. Son tıbbi çalışmalara göre, aşırı içki içmek kesinlikle beyin hücrelerine, özellikle kişinin merkezi sinir sistemi yoluyla sinyalleri taşımaya yardımcı olan dendritlere hasar verebilir. Bu, sarhoşlukla ilişkili koordinasyon yoksunluğu, öğrenme ve akılda tutma sorunları gibi meselelere katkıda bulunur. Ne var ki, beyinleri hala gelişmekte olan ergenler dahil genç kişiler, alkol tüketimine bağlı olarak daha ciddi beyin hasarı riski altındadır ama gelişmiş bir beyne sahip bir yetişkin içki içerek beyin hücrelerini öldürmez.

İçki içmek hakkında düşünülecek başka şeyler:

  • Alkol tüketimi yetişkinlerde beyin hücrelerini öldürmezken aşırı içki içmek beyin hücrelerini öldüren Wernicke-Korsakoff sendromuyla sonuçlanabilir.
  • Alkol istismarının sonucunda karaciğer hastalığı gibi başka tıbbi sorunlar olabilir.
  • Bazı çalışmalar gösteriyor ki yetişkinlerde orta karar ve sorumlu alkol içmek yaşlılıkta sağlıklı beyin işlevini uzatıyor ama bu araştırma alkol tüketiminde sorumluluğu ve olgunluğu vurguluyor.

Op. Dr. Candan HUNDEMİR

Hocam merhaba bn küçükken kafamı çok şiddetli bir şekilde çarpmıştım çok şişmişti.bi doktor çatlak var dedi gibi herhalde ama bşy yok dedik ve fazla... devamı