Estetik diş hekimliğinde estetik çalışmalar, hastanın isteği doğrultusunda yapılır. Hasta güldüğü zaman nerede sorun görüyorsa, nereden memnun değilse, ona yönelik bir tedavi yapılır.

Örneğin hasta çok çay ve sigara tükettiği için güzel olan dişleri renklenmişse, sadece polisaj ve beyazlatmayla hastaya istediği gülümseme verilebilir. Hastanın çapraşık dişleri olması halinde ortodontik tedavi çok iyi sonuçlar verir.

Hastalar bu durumdan çok çabuk kurtulmak isterler. Oysa bunun yerine, bir ömür kullanabileceklerini, dişlerinin olması gereken yerlerine getirilerek şekillendirilmesini tercih etmelerinde yarar vardır. Bunu sağlamak için ortalama 1 yıllık bir ortodontik tedavi gerekir. Bu sürenin sonunda dişler istenilen forma girecek, istenilen şekli almış olacaktır.

Diş estetiğinin kapsamı

Eğer hastanın dişleri doğuştan çok küçükse, yani dudaklarına ve genel olarak yüzüne göre çok küçük kalıyorsa, yanı sıra dişler arasında aralıklar varsa, bu gibi durumlarda laminate çalışmalar çok iyi sonuçlar verir. Laminate, takma tırnak şeklinde porselenlerdir ve dişlerin üzerine cephe kaplama gibi geçirilerek oturtulur.

Laminateler estetik sonuçlar verdikleri kadar, dişi koruyucu bir işlev de görürler. Laminateler de estetik çalışmalar kapsamındadır.

Hastanın dişleri daha önce kesilerek porselen uygulanmışsa ve bu porselenler diş eti uyumu açısından uygun değilse, aynı zamanda yapay bir görünüm de arz ediyorsa, böylesi durumlarda ful seramik porselenler tercih edilir. Özellikle de ön bölgede ışık geçirgenliği fazla olan ve doğal bir görüntü veren porselenler kullanılır.

Kişinin güldüğü zaman ne kadar diş gösterdiği önemlidir. Arka ya da ön dişlerde eksik varsa, bu, yanağın ve dudağın kemik desteğini de kaybettiği anlamına gelir. Bu tip durumlarda implant uygulamaları da estetik çalışmaların kapsamına girer.

Op. Dr. Korkut ARSLAN

İç dudakların estetiği sonraki tamamen diş dudaklarin içinde kalmis yani kapali bir vulva görünümüne kavusabilirmiyim muayene ucretlimi bu amaliyat fi... devamı