Nedir

Meme iltihabı, genellikle bir enfeksiyondan kaynaklanan bir meme iltihabıdır. Her ne kadar meme iltihabı, anne sütüyle beslenmenin ilk 6 ayında meydana gelse de bütün kadınların başına gelebilir. Meme iltihabı, yeni annede yorgunluk ve bitkinliğe neden olabilir. Hastalığa sahip olan birçok kadın yeni doğmuş bebeğini emzirmeyi tamamen bırakır; fakat bebeğinizi emzirmeye devam edebilirsiniz. Aslında emzirme, enfeksiyonun temizlenmesine yardımcı olmakla birlikte, bebeğinizi emzirmenizde bir sakınca yoktur.

Meme iltihabı, heves kırıcı acı verici olabilmekle birlikte genellikle ilaçlarla temizlenebilir. 

Sebepler

Meme iltihabı en yaygın olarak bir bakteri emzikten göğse girdiği zaman meydana gelir. Bu durum da bakıcı annenin meme ucu çatladığı veya delindiğinde meydana gelir. Emzirme esnasında uzun kasılmalar yaşamak ve memeyi tamamen boşaltmamak da meme iltihabına neden olabilir. Faklı emzirme teknikleri kullanmak ve bebeğinizin düzgün şekilde emmesini sağlamak memeyi boşaltmaya ve meme ucunun çatlamasına engel olmaya yardımcı olacaktır.

Belirtiler

Meme iltihabı genellikle memede acı veren bir kısmın keşfedilmesiyle başlar. Kızarık olabilir veya dokunduğunuzda sıcaklık hissedebilirsiniz veya her iki durum da söz konusu olabilir. Ateşiniz, titreme veya vücut ağrılarınız olabilir. Meme iltihabının daha da kötüleştiğini gösteren belirtiler, şişkinlik, iltihaplı meme tarafındaki koltuk altında acı veren lenf nodülleri, hızlı kalp atışı ve grip benzeri belirtiler olabilir. Meme iltihabı genellikle sert ve acı veren yumru biçiminde meme apsesine neden olabilir. 

Risk Faktörleri

Aşağıdaki hususları karşılıyorsanız meme iltihabına yakalanmanız daha olasıdır:
  • Daha önce meme iltihabı olduysanız.
  • Emzirme veya pompalama işlemini erteliyor veya iptal ediyorsanız. Memenizin tamamen ve düzenli olarak boşaltmıyorsanız, memeniz tıkanabilir veya fazla dolu olabilir; bu da meme iltihabına neden olabilir.
  • Yanlış pozisyon alma veya bebeği memeye yanlış şekilde tutturmadan kaynaklanabilecek delik veya tahriş olmuş meme uçlarınız varsa.
  • Kansızlığınız varsa. Kansızlık sizi çabuk yorar ve meme iltihabı gibi enfeksiyonlara karşı direncinizi azaltır.
Emziren anneler, herhangi bir dönemde meme iltihabına yakalanabilir; fakat bunun için kritik dönem bebeğin ilk üç ayıdır. 2 aydan sonra bebeğin emme alışkanlığı daha düzenli olur, bu da meme iltihabını önler. 

Teşhis

Doktorunuz sizinle, belirtiler hakkında konuşarak ve sizi muayene ederek meme iltihabınızın olup olmadığını söyleyebilir. Testlere genelde ihtiyaç duyulmaz. 

Tedavi

Antibiyotikler meme iltihabınızı genellikle tedavi edebilir. Doktorunuz antibiyotik veriyorsa, onları tarif edildiği gibi alınız. Kendinizi daha iyi hissediyorsunuz diye antibiyotikleri almayı bırakmayın. Bütün tabletleri bitirmelisiniz. Antibiyotikler bebeğe zarar vermez. Tedavi önceleri işe yaramazsa, doktorunuz enfeksiyona neden olan bakteri türünü laboratuvar ortamında teşhis edebilmek için meme sütünüzden bir miktar numune vermenizi talep edebilir.

Bebeğinizi emzirmeden önce, iltihaplı memenize ortalama 15 dakika boyunca ıslak ve sıcak bir el beziyle ovalayın. Bu işlemi günde 3 kez yapınız. Bu işlem, memedeki süt akışını hızlandıracaktır. İltihaplı memeye masaj yapmak da aynı şekilde süt akışını hızlandırır.

Ağrınız için hiç sakınca görmeden asetaminofen alabilirsiniz. İltihaplanmayı azaltmak için asetaminofenin yanında ibuprofen de alabilirsiniz.
İltihaplı memenizden emzirmek bebeğiniz için güvenli olup meme iltihabının tedavisine de yardımcı olur. İltihaplı memeyle başlamak çok acı veriyorsa, önce sağlıklı memeyle emzirmeyi deneyin. Ardından da süt akışı normal olunca iltihaplı memeden emzirin. Eğer memeniz, bu memeden emzirmek için çok fazla tahriş olmuşsa, meme sütünü boşaltmak için bir meme pompası kullanın. Emziremeyeceğiniz her seferde bunu kullanınız.

Bir emzirme danışmanından yardım almayı düşünmek için şüphesiz iyi bir zaman. Bu kişi genellikle kadınlara emzirme konusunda yardımcı olmakta uzman bir hemşiredir. Eğer pozisyonunuzu değiştirmeyi ve bebeğinizin düzgün bir biçimde memeye tutunmasını sağlarsanız daha az acıyla emzirebilir ve olası meme iltihabından da sakınmış olursunuz.

Meme iltihabı tedavisi almayı ihmal etmeyin. Ertelenmiş tedavi, tedavisi daha zor olan meme apsesine neden olabilir. 

Op. Dr. Burcu KARDAŞ ARSLAN

Merhabalar burcu hanim. Ben emzirme dönemindeyim şu an 2.5 aylik bebeğim var. Tekrar hamile kalmaktan supheleniyorum. Korunma yontemiyle iliskiye gird... devamı