Yeni araştırmaya göre obez çocukların yetişkinliğe eriştiklerinde yüksek tansiyon hastası olma oranları, obez olmayan çocuklara göre dört kat daha fazla görünüyor. Kilolu çocukların ise hayatlarının daha ileri dönemlerinde yüksek tansiyon (hipertansiyon) hastası olma ihtimali iki katına çıkıyor. 

Çalışmanın yürütücülerinden Dr. Sara Watson, hipertansiyon riskinin çocuklukta başladığını gösterdiklerini belirtiyor. Watson’a göre bu dönem çok önemli. Obez çocuklarda kardiyometabolik (kalp ve metabolizmayla ilgili) hastalıkların riskini artıran değişimler gözleniyor. Bu hastalıklara yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri, yüksek kolesterol seviyesi ve aşırı göbek bölgesi yağı sebep oluyor. Eğer tedavi edilmezse yüksek tansiyon kalp damar hastalığına, kalp krizine ve felce sebep olabiliyor.

1986’da başlayan çalışma Indianapolis’ten 1,100 sağlıklı ergeni inceledi. Doktorlar katılımcıların boyunu, kilosunu, tansiyonunu yılda iki kez ölçerek üçte ikisinin normal kiloda, %16’sının obez ve %16’sının kilolu olduğunu gördü. Araştırmacılar bu sene artık yetişkin olmuş katılımcıları tekrar değerlendirdi. Obez çocukların yaklaşık %26’sının yetişkinlikte yüksek tansiyon hastası olduğu görüldü. Bu oran kilolularda %14, normal kilolularda ise %6 çıktı. 

Araştırmacılara göre kilolu çocuklardaki risk artışı, obez olanlara göre daha endişe verici olabilir. Çünkü obezite bir sağlık problemi olarak dikkat çekerken, kilolu olmak pek önemsenmeyebiliyor. 27 yıllık çalışma çocuklukta obezitenin uzun dönem etkileri üzerine pek fazla çalışma olmadığından önemli. Hastalığın gelişmesi uzun süre alabiliyor ve bu süre boyunca çocukları takip etmek zorlaşabiliyor. Dolayısıyla bu tip uzun dönemli çalışmaların kıymeti artıyor. 

Aileler ve çocuk doktorları çocukların vücut kütle indeksini önemsemeli ve çocukların kilolarını kontrol etmesine yardımcı olmalılar. Bunun için sağlıklı beslenme ve egzersiz alışkanlıklarının edinilmesi ve kilo takibi yapılması faydalı görünüyor. Aile içinde alınabilecek önlemlerle çocuklukta obezite engellenebilir ve yüksek tansiyon riski azalabilir. 

Benzer çalışmalarda çocuklukta bir veya daha fazla kez tansiyonu yüksek çıkan çocukların yetişkinlikte yüksek tansiyon hastası olma riskinin arttığı görüldü. Çocuklukta hiç yüksek tansiyon değeri ölçülmemiş çocukların yetişkinlikte tansiyon hastası olma oranı %8.6 iken, bir kez yüksek tansiyon ölçümü yapılmış çocuklarda oran %18’e, iki veya daha fazla kez yapılmış çocuklarda %35’e çıkıyor. Bu da çocuk doktorlarının düzenli olarak kilo ve tansiyon ölçümü yapmasının önemini vurguluyor. 

Bir başka araştırmada ise çocuğun idrarındaki sodyum seviyesi yetişkinlikte yüksek tansiyon hastası olma riskiyle alakalı bulundu. 19 çocuğun incelendiği araştırmada vücudun sodyum tutma oranı incelendi. Sodyum tutulumunun olduğu 8 çocuğun 7’sinde tansiyonun da yüksek olduğu görüldü. 

Doç. Dr. Orhan ÇELEN

kilolarimdan dolayi mide katlama yaptirmak istiyorum fiyati ne kadar ?... devamı