Çocuklarda hem bağırsak parazitlerinin hem de diğer parazitlerin erken tanısı çok önemlidir. Çünkü parazitler tedavi edilmedikleri sürece vücuttaki döngülerine ve üremeye devam ederler. Ve vücutta ciddi hasarlar bırakabilirler. Parazit içinde yaşadığı insanla aynı besin için mücadeleye girer.

Bunun sonucunda beslenme bozuklukları, dolayısıyla demir eksikliği, vitamin eksikliği gibi sorunlar yaşanabilmektedir. Bağırsaklarla ilgili ciddi rahatsızlıkların yanı sıra diğer organların da etkilendiği tablolar ortaya çıkabilmektedir. Karaciğer, akciğeri etkileyebilmektedir.

Parazit enfeksiyonları bazen çocuklar açısından öldürücü olabilmektedir. Ya da senelerce parazit taşıyan, bu yüzden sağlık sorunları yaşayan ama ölmeyen çocuklar da vardır. Ama bu gibi durumlarda öldürücü olma ihtimali yüksektir. Bu risk, parazitten parazite değişebilmektedir.
Parazit enfeksiyonlarına ne kadar erken tanı konursa, o kadar iyidir. Özellikle ilk 1 ay içinde tanı konulduğu zaman, parazitin yaşam döngüsüne göre, sonuç almak çok daha kolay hale gelmektedir. Bazen tanı koymak zor olabilmektedir.

Özellikle kıl kurdu gibi vakalarda, ailenin klinik yaklaşımı önemlidir. Kıl kurdu her zaman görülemeyebilmektedir. Diğer parazitlerde de bazen tanı koyma konusunda sıkıntılar yaşanabilmektedir. Ailenin bu konularda bilinçli olması, çocuğun bulantı, kusma, iştahsızlık, anal bölgede kaşıntı, hatta bazen huy değişikliği gibi belirtilerine duyarlı olması ve doktoru bilgilendirmesi çok önemlidir.

Doç. Dr. Semih ÖZKAN

Hemoroid (basur) rahatsızlığı, erken boşalmaya yol açar mı ya da erken boşalmayı tetikler mi? Teşekkür eder, saygılarımı sunarım.... devamı