Nedir

Cilt Biyopsisi

Cilt biyopsisi, vücudunuzun yüzey hücrelerinden veya deri katmanlarından örnek alma işlemidir. Biyopsi yöntemleriyle vücudunuzdan alınan deri örnekleri incelendiğinde, sağlık durumunuz hakkında bazı veriler elde edilir. Doktorlar cildinizde oluşabilecek bazı deri hastalıklarını teşhis edebilmek ya da engellemek için cilt biyopsisi yöntemlerine başvurabilirler. Cilt biyopsisinin üç temel yöntemi vardır:

  • Tıraş biyopsi. Doktorunuz derinizin en üst tabakasından küçük bir örnek almak için jilet benzeri bir araç kullanır.
  • Punch biyopsi. Doktorunuz dairesel bir araç kullanarak, cildinizin yüzeysel yağları da içeren nispeten derin tabakalarından küçük bir deri örneği alır.
  • Eksizyonel biyopsi. Doktorunuz, küçük bir bıçak (bisturi) kullanarak sağlıklı deriden bir parça içerecek şekilde, cildiniz üzerinde anormallik gösteren bölgenin tamamını alır.

Niçin Yapılır

Neden Yapılır?

Cilt biyopsisi genel olarak, teşhise yardımcı olabilecek bilgiler elde etmek ya da deri koşullarına bağlı olarak gelişen hastalıkları saf dışı bırakmak için uygulanır. Aynı zamanda deride oluşan hastalık belirtilerini ortadan kaldırmak için de bu yönteme başvurulabilir.

Aşağıdaki cilt hastalıklarının teşhis ve tedavisine yardımcı olmak için cilt biyopsisi uygulanması gerekli olabilir:

  • Aktinik keratoz: Melanin pigmentinin aşırı aktif hale gelmesi sonucu deri üst yüzeyinde oluşan kahverengi lekelerle beliren bir cilt hastalığıdır.
  • Büllü pemfigoid ve cildinizde kabarmaya sebep olabilen diğer cilt bozuklukları.
  • Deride kabarma ve döküntüye yol açan türde sedef hastalığı ve iltihaba bağlı ortaya çıkabilecek diğer deri koşulları.
  • Seboreik keratoz (yaşlılık benleri).
  • Tümörlerde dahil olmak üzere cilt kanseri.
  • Cilt enfeksiyonları.
  • Cilt çıkıntıları.
  • Şüpheli benler.
  • Siğiller.

Riskler

Riskler

Deri biyopsisi genellikle güvenli bir işlemdir, ama operasyona bağlı bazı başka sorunlar ortaya çıkması mümkündür. Bunlar:

  • Kanama
  • Çürüme
  • Yara izi
  • Enfeksiyon
  • Kullanılması gereken antibiyotiklere karşı gelişebilecek alerjik tepkiler.

Uygun yara bakımı uygulanması durumunda, bu rahatsızlıkların ortaya çıkma ihtimali büyük ölçüde azaltılabilir veya önlenebilir.

Nasıl Hazırlanacaksınız

Hazırlık

Eğer geçmişinizde sıra dışı kanamayla ilgili bir sorununuz olduysa, bunu mutlaka cilt biyopsisinden önce doktorunuza bildirin. Ayrıca, eğer operasyon öncesi yakın bir zamanda aspirin, varfarin ya da heparin veya benzeri içerikte kan inceltici ilaçlardan herhangi birini kullandıysanız, bu durumu da doktorunuza bildirmeniz gerekir. Muhtemelen, bu ilaçları kullanmayı kesmeniz gerekmeyecektir. Ama doktorunuzun bu tür ilaçlar kullandığınızı bilmesi gerekir.

Neler Yaşayacaksınız

Ne Bekleyebilirsiniz?

Cildinizde biyopsi uygulanacak bölgeye bağlı olarak, sizden soyunmanız ve temiz bir elbise giymeniz istenir. Ardından bir doktor veya hemşire cildinizin biyopsi uygulanacak alanını temizler. Bu esnada biyopsi uygulanacak alanda takip edilecek ana hatlar, özel bir işaretleme kalemi kullanılarak işaretlenebilir.

Ardından biyopsi alanı bölgesel olarak uyuşturulur. Uyuşturma işlemi genellikle ince bir iğneyle uygulanır. Uyuşturucu ilaç, derinizde yanma hissetmenize neden olabilecek ilk birkaç saniye sonrasında biyopsi alanı uyuşturur ve biyopsisi sırasında cildinizde herhangi bir ağrı veya rahatsızlık hissetmezsiniz.

Cilt biyopsisi sırasında

Tıraş biyopsisinde, doktorunuz dokuyu kesmek için, iki ucu keskin bir jilet veya neşter kullanır. Oluşturulacak kesinin derinliği, biyopsi türüne ve biyopsinin uygulanacağı vücut parçasının büyüklüğüne bağlı değişir.

Tıraş biyopsisi kanamaya neden olur. Kanama bölgesine basınç uygulayarak ya da basınçla bir arada alüminyum klorür gibi ilaçlar kullanılarak kanama durdurulur.

Punch biyopsisi ve eksizyonel biyopsi, derinin altındaki yağ üst tabakası içine kadar uzandığı için, bu tip uygulamalarda yarayı kapatabilmek için bölgeye dikiş atılması gerekebilir. Daha sonra yarayı korumak ve kanamayı önlemek için pansuman yapılır, yaranın üzeri steril malzemeler kullanılarak kapatılır. Normal şartlarda cilt biyopsisi uygulanırken ya da uyuşturucu ilacın etkisi geçtikten sonra belirgin bir rahatsızlık hissetmemeniz gerekir.

Normal şartlarda cilt biyopsisi, hazırlık süresi, pansuman ve yarayla ilgili evde uygulamanız gereken bakım talimatlarının verilmesi için geçen sürede dahil olmak üzere, yaklaşık 15 dakika içinde tamamlanır.

Cilt biyopsisi sonrasında

Yarayı korumak için kullanılan bandaj,  genellikle işlemden bir gün sonra çıkartılabilir. Nadiren, doktorunuzun yanından ayrıldıktan sonra biyopsi bölgesinde kanama olabilir. Böyle durumlarda, yara bölgesine 10 ila 20 dakika boyunca doğrudan basınç uygulayın. Eğer kanama devam ederse, sağlık hizmeti sağlayıcınıza başvurun.

Bütün biyopsiler küçük bir yara izine neden olur. Bazı insanlarda, operasyon bölgesinde göze çarpan bir yara izi gelişmesi mümkün olabilir. Üst gövde üzerinde yer alan boyun, sırt veya göğüs gibi bölgelerde gerçekleştirilen biyopsi uygulamalarında, göze çarpan bir yara izi oluşma riski daha yüksektir. Başlangıçta yara pembe olur ve ardından yavaş yavaş beyaza, bazen de kahverengiye dönüşür. İzler zamanla yok olur. Yara izinin ne renk olacağı, biyopsi uygulamasını takip eden bir iki yıl içerisinde kesinleşir.

Operasyon sonrası süreçte, biyopsi bölgesini darbelerden korumaya ve derinizin bu bölgesinin gerilmesine neden olabilecek faaliyetlerden kaçınmaya, mümkün olduğunca özen gösterin. Cildinizdeki esneme yaranızın kanamasına ve yara izinizin daha belirgin olarak gözükmesine neden olabilir.

Yaranın iyileşmesi birkaç hafta sürebilir, genellikle en fazla iki ay içerisinde yaranız tam olarak iyileşmiş olur. Bacaklarda ve ayaklarda oluşan yaralar, vücudun diğer alanlarına göre daha yavaş iyileşme eğilimindedir.  İyileşme sürecinde, ağrı yaşamanız söz konusu olabilir.
Biyopsi uygulanan alan iyileşene kadar, uygun bakım için:

  • Ellerinizi yıkayın. Biyopsi alanına dokunmadan önce ellerinizi su ve sabunla yıkayın.
  • Biyopsi alanını yıkayın. Biyopsi alanını su ve sabunla yıkayın.  Eğer biyopsi kafa deriniz üzerindeyse şampuan kullanın.
  • Bölgeyi iyice durulayın.
  • Temiz bir havlu yardımıyla kurulayın.
  • Yarayı cildinizin hava almasına engel olmayacak türde bir yara bandı kullanarak bandajlayın.

Dikişleriniz alınana ya da yok olana kadar, biyopsi bölgesine bakım uygulamaya devam edin. Dikiş gerektirmeyen tıraş biyopsisi uygulamalarında, yara bölgesi iyileşene kadar bakım uygulamaya devam edin.

Sonuçlar

Sonuçlar

Testten sonra, doktorunuz alınan numuneyi test edilmek üzere laboratuara gönderir. Sonuçların netleşeceği süre, cilt durumunuza, uygulanan biyopsi türüne ve laboratuar işlemlerine bağlı olarak, birkaç gün ila birkaç hafta arasında değişebilir. Metabolizmanın veya genetik durumların değerlendirildiği testlerde, biyopsi sonuçlarının kesinleşmesi birkaç ay veya daha fazla sürebilir.

Doktorunuz test sonuçları konusunda bilgi vermek üzere bir randevu önerebilir. Eğer mümkünse, bu randevulara bir aile üyesi veya arkadaşınızla birlikte katılın. Randevu sırasında size verilen bütün bilgileri aklınızda tutmanız zor olabilir. Eğer unuttuğunuz veya anlamadığınız bir şey varsa size eşlik eden kişi hatırlamanıza ya da anlamanıza yardımcı olabilir.

Doktorunuza sormak istediğiniz soruları randevu öncesinde bir kenara not alın. Anlamadığınız ya da merak ettiğiniz bir konuyu, doktorunuza soru sormaktan çekinmeyin. Sormak isteyebileceğiniz sorular şunları da içerebilir:

  • Elde edilen sonuçlara dayanarak, uygulamam gereken bir sonraki adım nedir?
  • Varsa dikkat etmem gereken konular nelerdir?
  • Bu testi etkileyerek sonuçların değişmesine yol açmış faktörler olabilir mi? Deneye bileceğim alternatif testler var mı?
  • Tekrar test yaptırmam gerekecek mi?
  • Eğer cilt biyopsi sonuçlarınız cilt kanseri belirtileri gösteriyorsa, cilt kanseri bulunan bölgenin tamamı alındı mı? Ek cerrahi müdahale uygulanması gerekecek mi?

Dr. Burcu YAMANGÖKTÜRK SOLAK

Benim cildimde lekeler var lazerden olmuştu bunun için ne yapmam gerekiyor Teşekkürler... devamı