Böbrek taşı düşürmede, hastanın kendi kendine uygulayacağı yöntemlerin yanı sıra, anatomik yapısı da oldukça önemlidir.
Üriner sistemi, yani idrar yolları dar olan hastalar ne yaparlarsa yapsınlar, bazen çok küçük taşları bile düşüremezler.

Yanı sıra pürtüklü denilen, taşın yuvarlak olmamasından kaynaklanan bir yapıya sahip olması, taşın düşmesini zorlaştırır.

Hareketsiz insanların böbrek taşı düşürmesi zordur. Bol sıvı tüketmeyen, özellikle yaz aylarında 3 litre, kış aylarında 2 litre sıvı içmeyen hastaların, kendiliğinden böbrek taşı düşürmesi oldukça zordur.

Diyet alışkanlıklarının önemi

Diyet alışkanlıkları taşı düşürmede değil de taşın oluşumunu engellemede, yani profilakside önemlidir. Özellikle sebze meyve ağırlıklı gıdalarla beslenilmesi, yağlı yiyeceklerden uzak durulması, çikolata, çay, kahve ve kolanın aşırı tüketiminden kaçınılması gerekir.

Bunların yanı sıra sıvı tüketimine bakıldığı zaman, saatlere bölünmüş olarak, yani sabah belli bir miktarda, öğlen belli bir miktarda ve yatmadan önce belli bir miktarda sıvının alınması çok çok önemlidir. Yaz aylarında 3 litreyi bulan, kış aylarında ise 1,5-2 litre civarında sıvı tüketilmesi oldukça önem taşır.

Prof. Dr. Sinan ZEREN

Iyi gunler Dr. Bey 26 yaşındayım ve Kayseri de özel bir hastanede nörofizyoloji teknisyeniyim yaklaşık 10 yıldır böbrek taşı şikayeti ile uğraşıyorum ... devamı