Beynin çevreden haberdar olabilmesi için, reseptör denilen birçok algılayıcı organ vardır. Yani cildin içlerine kadar giden serbest sinir uçları mevcuttur.  Orada basınca, ısıya, soğuğa duyarlı algılayıcılar vardır.

Örneğin kişinin eline bir iğne battığı zaman oradaki ağrı lifleri devreye girer. Sinir bunu omurilik üzerinden beyne iletir. Beyin bunu proses eder, bunun zararlı bir şey olduğunu kavrar ve kişiye oradan elini çekmesi için emir gönderir. Yani beyin içinde yer alan algılayıcılar sayesinde, vücut dışarıdan gelen uyaranlara karşı tepki gösterir.

Kişi elini bir yöne doğru uzattığı zaman, elinin nerede olduğunu görmesi gerekmez. Çünkü zaten beyin bunu algılar. Burada pozisyonla ilgili olan algılayıcılar devreye girer. Yani omurilik, beyin sapı, beyincik devreye girer ve yukarıdaki korteksle temasa geçer. Elin yerini tespit ettikten sonra, oradan bir zarar gelecekse, adalelere emir vererek elin oradan çekilmesini sağlar.

Op. Dr. Sinan GÖKER

merhaba sinan bey annem de göz tansiyonu var göz damarlarında bundan dolayı tahribat oluşmuş ancak retina sağlammış gözlük kullanıyor durumu lazer ted... devamı