Fototerapi, etkilenen deriyi tedavi etmek için bir uzman eşliğinde ultraviyole ışını verme işlemidir. Ultraviyole B ya da ultraviyole A veya ikisinin birleşimi verilebilir.

Fototerapi sırasında içinde UV ışınları veren lambalar olan bir kabinde ayakta durursunuz. Tedavi boyunca gözlerinizi korumak için koruyucu gözlük takarsınız. Erkekler yüksek kanser riskine karşı genital bölgelerini örtmelidir.

Tedaviden Sonra

Fototerapi genelde yetişkinlerdeki hafif veya şiddetli atopik cilt iltihabını tedavide kullanılır. Çocuklarda sadece şiddetli vakalarda kullanılır.

Ne Kadar İşe Yarar?

UV ışınıyla fototerapi şiddetli vakaların tedavisinde işe yarar. UVA ve UVB’nin kombine verilmesi sadece UVA veya sadece UVB verilmesinden daha fazla işe yarar.

UV ışığı bakteriyel iltihapları önler, atopik deri iltihaplarında en önemli sorun da zaten budur.

Riskleri:

  • Deri kanseri veya kanser. UV ışını almak kansere yol açabilir. Özellikle erkeklerin genital bölgeleri UV terapisinin kanser riski taşıyan etkilerine karşı fazlasıyla hassastır.
  • Deride hasar. UV ışığına maruz kalmak güneş yanığına ve deride hasara yol açabilir.
  • Katarakt. Katarakt riski dışarıdayken düzenli güneş gözlüğü kullanmakla aşılabilir.
  • Deriyi daha beter edebilecek başka deri hastalıkları.

UVA’nın eşit dozdaki UVB’ye oranla daha az ve daha kısa süreli yan etkileri vardır.

Aklınızdan Çıkarmayın

UVB tedavisi çok az vakit ister, birkaç saniyeyle birkaç dakika gibi ancak UVA tedavisi yirmi dakika kadar sürer.

Benzer bir tedavi de PUVA denen ayrı bir metottur; psoralen adlı bir ilaç UVA ışığına ilave edilerek iltihaplı deri tedavi edilir. Psoralen deriyi UV ışığına karşı daha hassas yapar. Bu tedavinin başka riskleri de vardır ama UVA ışığının etkisini arttırır.

Uzm. Dr. Günnur ÖNARSLAN

Ayagimin âlti deri sert parmak tarafindaki deride soyuluyir ciplak ayakla bastim mi yere bazi günlerinde aciyor görünüş çok kotu yardim... devamı